Se video fra hagesenteret i videoen øverst!
(Nettavisen): Selv om det er september og lenge til jul, er julenisser og kunstige juletrær satt fram hos Hageland Nordtvet i Oslo. Det er ikke fordi de starter jula ekstra tidlig i år, men fordi hagesenteret må stenge - på grunn av de skyhøye strømprisene.
Det skjer for første gang siden de åpnet tidlig på 1950-tallet.
– Det er leit, først og fremst med tanke på de ansatte, sier eier og daglig leder, Simen Haugestad, ettertenksomt.
Nettavisen møter ham inne i hagesenteret på Kalbakken nord i Oslo, der julevarene nå selges til halv pris. For julesesongen utgår i år, og før lysene slukkes helt i november, må varelagrene tømmes.
– Vi selger det ut veldig billig for å få plass til å drive enda hardere til våren, forteller Haugestad.
– Er ikke lønnsomt
I hagesenteret blir kundene møtt med plakater der det står at de må stenge på grunn av de «altfor høye strømprisene».
– Det er mange som synes det er trist, men de har forståelse for den situasjonen som ikke bare jeg, men veldig mange andre bedrifter sitter i nå, sier Haugestad.
Han beskriver en svært vanskelig økonomisk situasjon. Strømregningene har nå har blitt så høye, at det ikke vil være lønnsomt å holde åpent i vintersesongen.
– Utgiftene står overhodet ikke i stil med hva du selger for til jul. Bare det å holde et stort drivhus oppvarmet vil koste oss fire millioner kroner fra oktober til februar, så det sier seg selv, sier han.
Tre store drivhus skal varmes opp, og siden veggene i et drivhus er tynne, så er varmetapet stort. Allerede nå har de derfor tømt det ene drivhuset, som vanligvis er full av blomster på denne tiden, for å spare på strømmen.
– Et drivhus er jo noe annet enn et isolert hus, så du bruker mange, mange ganger flere kilowatt timer. Jeg kan heller ikke se at det plutselig blir så mye bedre med tanke strømprisene, så da er det best å stenge, sier Haugestad.
– Lever av juletrær
Den daglige lederen sier krigen i Ukraina påvirker driften på mange måter. Prisene går oppover, og mange har fått dårligere råd. Også det har påvirket avgjørelsen om å stenge, for Haugestad tror folk vil holde mer igjen denne jula.
– Hadde du kjøpt et kunstig juletre til 10.000, eller hadde du prioritert mat og pakker til barna? spør han retorisk, og legger til:
– For det er det man lever av i Hageland, du lever ikke på å selge nisser og planter, men salget av kunstige juletrær.
Denne septemberdagen er juletrærne allerede tent, for at hagesenteret skal få solgt en del av trærne, til redusert pris. Resten av plasttrærne skal byttes med hagemøbler, med andre Hageland-butikker, for å ikke bare dumpe prisene.
– Vi har ganske mye varer, men etter mine beregninger så vil det ikke være nok å selge til å kunne gått i pluss denne julen. På toppen av det hele kommer strømregningene, som er mangedoblet det siste årene, sukker Haugestad.
– Mange reagerer
Det er fortsatt ikke avklart hva som vil skje med de ansatte, om de skal lønnes gjennom vinteren eller permitteres.
– Det er mange som reagerer, sier Haugestad om det, men understreker at de ansatte har vært med på avgjørelsen om å stenge. Det siste ordet var likevel hans.
Mens vi går rundt på hagesenteret, der salgsplakatene henger tett i tett, legger han ikke skjul på skuffelsen overfor regjeringen som fortsatt ikke har fått på plass en strømstøtte for bedrifter.
– Jeg synes det er håpløst. De står i debatt etter debatt og snakker, men lite skjer. Regjeringen burde ha hatt en pakke på plass for lenge siden, sier Haugestad oppgitt.
– Hva ville det hatt å si for dere å få strømstøtte?
– Det ville ha betydd alt. Da hadde vi ikke trengt å stenge, sier han.
– Ganske frekt
Haugestad forteller at hagesenteret, som er en av Hagelands 100 butikker i Norge, nå må ta flere bedriftsøkonomiske grep.
– Men lån er ikke løsningen, understreker den daglige lederen, og angriper regjeringen:
– Hvis du har gitt støtte til private husholdninger, så synes jeg det egentlig er ganske frekt mot små og mellomstore bedrifter at de ikke ser viktigheten av at de faktisk er mye av grunnen til at ting ikke går rundt, sier Haugestad, og peker på at Staten håver inn penger på de høye strømprisene.
– Har du mistet tiltroen til politikerne?
– Ja, egentlig har jeg det. Dette er noe av grunnen til at vi stenger, for vi har ikke noe tro på at de kommer opp med en strømpakke fort nok. Da er det svært snodig at du har en næringsminister som fortsatt sitter i samme stol, tordner Haugestad, og kommer med en klar melding til regjeringen:
– Vær mer forutsigbare, ting tar for lang tid. Det er bedre at man fatter beslutninger tidligere, så man vet hva man kan forholde seg til.
For hagesenter-eieren er det imidlertid for sent. Om få uker slukker han lyset.