Gå til sidens hovedinnhold

Superværet fortsetter litt til – men så kommer skyene

Artikkelen er over 2 år gammel

– Nå er det veldig deilig, og det fortsetter litt til, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

Påsken har vært en eneste stor sol, med varme temperaturer og lite vind.

Men selv om påsken snart er over, ser det altså ut til at godværet vedvarer – i det minste i noen dager til.

Varmere luft, men mindre sol

– Det blir fint vær både mandag og tirsdag. Temperaturmessig på samme sted som de siste dagene med mellom 15–20 dager. Men så er det onsdagen. Da venter vi inn noe nedbør. Det kommer nok på tampen av dagen. Men helt hvor det kommer vet vi ikke enda. Det kan komme på vestsiden av Oslofjorden, sier Escobar Løvdahl fra Meteorologisk institutt.

Det som derimot er ganske sikkert, er at det blir en værendring i løpet av onsdagen.

– Egentlig kommer det varmere luftmasser fra sør, men med skydekket forsvinner solstrålingen som har gjort det så varmt i påsken. Derimot kan det faktisk bli varmere enn det har vært nå fremover, dersom skyene bryter opp og solen kommer gjennom. Da får vi nemlig både den varme luften og varmen fra solstrålene, forklarer han.

 

Nattemperaturen vil nok også stige med den varme luften som kommer.

– Det ser ut til å bli mildere på natten frem mot helgen, men det er mulig det snur igjen, sier han.

Ingen rekorder

Selv om det har vært både veldig varmt og veldig tørt i påsken, blir det ingen rekorder.

– Vi fører jo ikke ren påskestatistikk, fordi påsken er bevegelig. Dermot fører vi månedsstatistikk. Og den gjeldende rekorden hos dere er målt i Sarpsborg i 2000. Da var det 27 grader! Så vi er et stykke unna.

Målingene i Sarpsborg startet i 1991.

– På nedbørsiden ser det derimot ikke ut til å ha kommet noe regn hittil i april. Hadde det stått seg ville det nok blitt rekord, men nå ser det altså ut til å komme nedbør utover uka, forklarer statsmeteorologen.

Den tørre værtypen har imidlertid ført til økt skogbrannfare i hele fylket. Brannvesenet gikk i forrige uke ut med en kraftig advarsel til fylkets innbyggere.

– Vi vil at folk skal nyte det fine påskeværet, de må fortsatt bruke skogen og komme seg ut i naturen. Men det handler altså om å være varsom med bruk av ild og bruk av engangsgriller. Vi vil bare at folk skal være forsiktig når de er ute i naturen, sa Lars Erik Gutubakken hos Sarpsborg brannvesen i forrige uke.

Kan komme flere frostnetter

Mange hageentusiaster klør nå i fingrene etter å komme i gang med sommerblomstene.

Men statsmeteorolog advarer og sier det kan komme frostnetter langt ut i mai.

– Allerede natt til tirsdag kan det se ut til å bli frost. Og selv om det nå kommer varmere luft, kan det snu fort. Vi har flere eksempler på frostnetter også i mai, selv om det er lite sannsynlig. Det man eventuelt kan gjøre, er jo å dekke til plantene litt de nettene det ser ut til å bli kaldt, tipser han.

Kommentarer til denne saken