Eksplosiv grensehandel – «alle» i Østfold handler i Sverige

GRENSEHANDEL: Hele 98 prosent av husstandene i Østfold handler hos våre svenske venner, viser fersk undersøkelse gjennomført av Bryggeriforeningen.

GRENSEHANDEL: Hele 98 prosent av husstandene i Østfold handler hos våre svenske venner, viser fersk undersøkelse gjennomført av Bryggeriforeningen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Fersk undersøkelse viser at hele 98 prosent av husstandene i Østfold handler på den andre siden av svenskegrensa. Sparte kroner er årsaken.

DEL

Bryggeriforeningen, som er en bransjeforening i NHO, har nettopp fått inn en YouGov-undersøkelse med mange interessante data om nordmenns forhold til grensehandel, brutt ned på regioner der tallene er signifikante, skriver NHO Østfold i en pressemelding.

Økt sukkeravgift

Bakteppet til undersøkelsen er regjeringens avgiftssjokk – såkalte «sukkeravgiften», avgiftsøkningene Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre sto bak på tampen av 2017. Stortinget valgte å øke avgiftene på alkoholfrie drikker og på sjokolade- og sukkervarer med nesten to milliarder kroner.

Nå viser YouGov-undersøkelsen at hele 98 prosent av husstandene i Østfold handler på grensa. Videre svarer 92 prosent at de reiser en gang i kvartalet eller oftere. Folk hamstrer og har mere brus og godteri stående hjemme når de handler oss våre svenske venner.

SVINESUND: Nordmenn farter over grensa for å hamstrer. Årsaken er sparte penger.

SVINESUND: Nordmenn farter over grensa for å hamstrer. Årsaken er sparte penger. Foto:

– Resultatene i undersøkelsen forteller om utstrakt forekomst av hamstring under grensehandel og lageroppbygging i private hjem. Grensehandelen bidrar dermed til at vi får større forbruk av usunne varer enn vi ellers ville hatt, og er således ikke bra for folkehelsen, sier regiondirektør Roald Gulbrandsen i NHO Østfold i en pressemelding til Sarpsborg Arbeiderblad.

Sparer penger

93 % i Østfold svarer at pris er grunnen til at de grensehandler. Folk flest oppfatter det som billigere å handle i Sverige uansett hva kronekursen er på.

Kjøtt, pålegg/ost, sjokolade/godteri og brus er de fire varegruppene som oftest havner i handlekurven hos dem som grensehandler.    

- Det gjøres en fantastisk jobb i Østfolds handelsstand, men sukkeravgiften bidrar til at vi mister arbeidsplasser, verdiskapning og konkurransekraft i fylket vårt og resten av landet, understreker Gulbrandsen.

Undersøkelsen

 • Undersøkelsen er gjennomført av YouGov, på vegne av Bryggeri- og

  Drikkevareforeningen.

 • Undersøkelsen er gjennomført i uke 4-5 i 2018 blant medlemmer av YouGov sitt forbrukerpanel i Norge.
 • Undersøkelsen er gjennomført representativt blant personer i alderen 18-74 år som er bosatt i fylkene Oslo, Akershus, Østfold, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark og Sør-Trøndelag.

 • Det er sendt ut invitasjoner på e-post til personer i YouGov-panelet som oppfyller disse kravene. Data er innsamlet slik at de utgjør et representativt utvalg av den norske befolkningen med utgangspunkt i målgruppen.

 • Data vektes med dimensjonene kjønn, alder og geografi på bakgrunn av et ideal fra Statistisk Sentralbyrå, slik at resultatene er representative for befolkningen med hensyn til ovennevnte målgruppe.

Slik svarte de ulike fylkene:

Hele 80 % av husstandene i undersøkelsen har handlet på grensa.

 • Østfold – 98 %
 • Hedmark – 90 %
 • Vestfold – 89 %
 • Akershus – 81 %
 • Buskerud – 80 %
 • Oslo – 74 %
 • Sør-Trøndelag – 73 %
 • Telemark – 72 %
 • Oppland – 72 %

Artikkeltags