Gå til sidens hovedinnhold

Berta Badehette får sykehusbarna til å skratte

Artikkelen er over 4 år gammel

Thea Angelica Lundgaard har gledet seg til neste sykehusbesøk. Årsaken er åpenbar: Sykehusklovnen Berta Badehette.

Treåringens latter runger i gangene på Barne- og ungdomssenteret på Sykehuset Østfold Kalnes.

Sykehusklovnens stunt faller i smak. Linda Porsmyr-Rønningen - alias Berta Badehette - er akkurat så corny som en klovn skal være.

– Siden forrige gang hun var på sykehuset, har hun snakket om sykehusklovnen flere ganger. Hun har gledet seg til neste besøk. Så mye betyr dette for henne, forteller pappa Christian Nygård til Sarpsborg Arbeiderblad.

Ansatt i Sykehuset Østfold

Tidligere har sykehuset vært avhengig pengegaver for å leie inn sykehusklovner.

Nå har de fått sin egen klovn, som er ansatt på sykehuset. Foreløpig sprer hun glede til barna en dag i uka.

Seksjonsleder Ina Kristin Hanssen skulle gjerne hatt henne der enda mer, men dette er i hvert fall en god start. For ikke å si suksess.

– Vi har ansatte som lager mange aktiviteter for barn som er innlagt på sykehuset. Men en klovn er noe helt annet. Linda når de yngste pasientene på en annen måte. Hun får barna til å glemme det vonde, triste og kjedelige for en stund. Hun får en spesiell kontakt med barna. Det er gull verdt, mener seksjonsleder Hanssen.

Skaper magiske øyeblikk

For Linda handler det om å skape magiske øyeblikk, om å gi barna noe annet å tenke på.

– Hver gang jeg har på meg dette kostymet skapes gode øyeblikk. Jeg ser det i øynene på barna, de lyser opp. Sammen klarer vi å løfte stemningen. Jeg er svært takknemlig for å ha denne jobben, sier Linda.

De andre fire dagene i uka, når hun ikke er Berta Badehette, jobber 45 år gamle Linda som pedagogisk leder i en barnehage.

– Jeg er mye sammen med barna der også, og er nok litt klovn hver dag. Det er sånn jeg er, men det blir noe annet her på sykehuset. Her kan jeg leke, tulle og tøyse hele tiden, uten å bruke et eneste korrigerende ord. Samtidig som jeg må tenke på at jeg skal trå varsomt. Barna som er her er i sårbar situasjon, fastslår Linda.

Vil glede flere barn

Da Linda så at deltidsstillingen som klovn var ledig, var hun rask til å søke.

– Jeg har hatt en drøm å være sykehusklovn, og det er virkelig en fantastisk jobb. Jeg gleder meg hver eneste dag jeg skal hit, kommenterer Linda.

Men utfordrende også. Det er få rolige øyeblikk. Berta Badehette vekker alles oppmerksomhet. Hun er høyt og lavt. Alt skjer på barnas premisser.

Ina Kristin Hanssen er veldig glad for pengegaver de tidligere har fått til å leie inn sykehusklovn. Seksjonslederen håper folk fortsetter å støtte Barne- og ungdomssenteret på sykehuset.

– For det betyr at vi kan glede enda flere barn. Vi ser jo at dette gjør en stor forskjell, påpeker Hanssen.

Kommentarer til denne saken