Gå til sidens hovedinnhold

– Sykepleiere forventer å bli verdsatt

Artikkelen er over 1 år gammel

Sykepleieroppgjøret

Sykepleiere i Kommune Sektoren (KS) har stemt nei til årets lønnsoppgjør. Meglingen som egentlig skulle funnet sted i 2020 men ble utsatt, pågår nå og hadde frist til onsdag kveld. Sykepleierne forventer en lønnsøkning som viser at deres kompetanse verdsettes!

Vi vil mangle 30.000 sykepleiere om 20 år. Det er allerede utfordrende for landets kommuner og rekruttere sykepleiere. Sykepleiermangelen topper statistikken fra KS egen arbeidsgivermonitor på yrker som er vanskelig å rekruttere, det har den gjort de siste 8 årene. KS arbeidsgivermonitor er ikke eldre, men det var sykepleiemangel før det også. Her melder arbeidsgivere fra alle landets kommuner at sykepleiere er den yrkesgruppen det er vanskeligst å rekruttere.

Sykepleiernes kompetanse er helt nødvendig for at helsetjenesten skal fungere. Det er vi som er en del av frontlinjekjemperne og det er vi som er nærmest pasienten til enhver tid, hele døgnet, alle dager i året! Et dårlig lønnsoppgjør vil gjøre det enda vanskeligere å beholde og rekruttere sykepleiere.

Da årets hovedforhandlinger var ferdig, var det en stor skuffelse for sykepleierne i kommunal sektor, også for sykepleierne i Sarpsborg kommune. Vi ble ikke gitt noen rammer for mellomoppgjøret til neste år og heller ikke en pott til lokale forhandlinger i kommunene i år. Det er trist at KS ikke ser behovet av å rekruttere og beholde sykepleierne i et år hvor WHO dedikerer året 2020 til jordmødre og sykepleiere.

Det er ca. 480 ansatte som er medlemmer i NSF i Sarpsborg kommune, men det er 500 sykepleiere som jobber i kommunen. Det er vanskelig å rekruttere til sykehjem, og vi ser nå en trend på at det begynner å bli vanskelig å rekruttere til hjemmetjenesten også. Forebyggende tjenester som har helsesykepleiere har hatt søkere tidligere, men vi ser nå at det begynner å bli tørke på de også.

Tanker om hvorfor vi ikke får søkere til våre stillinger kan være, at nabokommuner tilbyr høyere lønn, høyere ulempetillegg. Arbeidstid er også et tema, slik som sjeldnere helgefrekvens, og at det er lite faglig påfyll. Mye er nå basert på E-læringskurs, og ikke videreutdanninger. Rekruttere og beholde tillegg er i tillegg til økt grunnlønn et godt virkemiddel som har funket tidligere.

Under ekstraordinære tilfeller som pandemi i 2020 var kreativiteten stor for å sikre nok tilgang til sykepleiere. Pensjonister og sykepleiere som hadde forlatt yrket ble spurt om å igjen trekke på seg den hvite kittelen. Hele verden klappet og aldri hadde samfunnet trengt oss mer. Men så kom lønnsoppgjøret 2020 – det ble stille.

Det ble oppfordret til solidaritet og beskjedenhet. Alle skulle ta til takke med like dårlig lønnsvekst. Pandemien hadde kostet for mye. Men spørsmålet vedvarer: Har vi råd til å ikke ta sykepleiemangelen på alvor?

Det må jobbes planlagt og strukturert med å rekruttere til yrket så man har nok sykepleiere når nøden melder seg. Det tar tid å utdanne sykepleiere, det tar enda lengre tid å bli erfaren. Alle sykepleiere er viktige men de erfarne er de vi andre lener oss på. Jobben med å beholde kompetanse er viktig! Gjennomsnittsalderen for avgang fra yrket er 57. Årsaken til det er tøffe turnusordninger, belastningsskader, psykisk press over tid og en krevende arbeidshverdag tett på mennesker i nød, smerte og sorg.

Fra vugge til grav - har du levd et liv har fått hjelp av en sykepleier.

NSF har respekt for covid-19 sin innvirkning på norsk økonomi. Men 1,7 prosent i lønnsøkning løser ikke sykepleiermangelen. Resultatet i årets lønnsoppgjør opprører sykepleiere i kommunesektoren. Det er dette året Norge har trengt oss mest og samtidig det året vi sitter igjen med minst. Ikke minst har det blitt tydelig at vi må ha sykepleiere så det holder. Både når Norge er i vanlig drift og ved ekstraordinære omstendigheter.

Kampen for å rekruttere, beholde og tilrettelegge for at sykepleier orker å stå i yrket har pågått hele tiden. Det har bare blitt så innmari tydelig i år! Sykepleiere er tydelige, modige og stolte, men dette er et lønnsoppgjør de fleste av oss ikke klarer å møte med hodet hevet. Det er rett og slett for dårlig.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.