Tar med publikum på en tidsreise

Tilbake i tid: Når Randi K. Strand kombinerer foto og oljemaling og fortid og nåtid, blir resultatet som dette.   		foto: JARL m.aNDERSEN

Tilbake i tid: Når Randi K. Strand kombinerer foto og oljemaling og fortid og nåtid, blir resultatet som dette. foto: JARL m.aNDERSEN

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Randi K. Strand hører på Vera Lynn og lager kunst der hun mikser nytt og gammelt.

DEL

– Jeg har alltid ønsket å være til stede en dag for hundre år siden, sier kunstneren og smiler, mens hun kaster på langt mørkt hår.

Damene på de historiske fotografiene hun bearbeider med fargerik oljemaling, har som regel hatter og håret i stramme ruller i nakken, og ikke bare ser de ut som om de er hentet fra fortiden; de er det.

Til ettertanke

Lørdag åpner Forsommeren på Soli. Seks kunstnere, alle kvinner, stiller ut der: Marianne Heske, Elena Engelsen, Tiina Kivinen – den eneste som har stilt ut på Soli Brug før – Eva Dørje-Berg, Vibeke Jerkaas fra Fredrikstad og altså Randi K. Strand.

– Det var fantastisk hyggelig å bli spurt om å ha utstilling her, sier kunstneren, som er fra valdres, men bor på Jar.

Der skaper hun tidsreisene sine, som ikke bare skal være til pynt, men og til ettertanke. Selv synes hun det er både godt og vemodig å se bakover i tiden. Hun opplever at publikum føler det på samme måten.

– Dette bildet her, sier hun, og peker på et par som tar ømt farvel – kanskje skal han i krigen – mens en ung nåtidskvinne betrakter det hele.

– En dame begynte nettopp å gråte da hun så det. Det minte henne om foreldrene som tok avskjed på en lignende måte, og aldri møttes igjen.

Selv feller Randi K. Strand noen tårer når hun hører Vera Lynn synge «We'll meet again».

– Hun er min musikalske inspirasjon, forteller kunstneren, som ikke har så mange egne, gamle fotografier, men som bruker andres historiske motiver.

– Dette skulle de visst, de som er på disse gamle bildene, sier hun, – at de skulle havne på utstilling her på Soli Brug.

Heskes videobilder

Marianne Heske var ikke til stede på pressevisningen, men hun kommer på utstillingsåpningen lørdag.

– Det er stort å ha arbeidene hennes her, sier Ole Dørje, og viser fram computermaleriene som har gjort henne til en av de mest sentrale norske kunstnerne.

Heske stiller og ut digitale trykk og skulpturer på forsommerutstillingen.

Tiina Kivinens uttrykksmåte er grafikk. Hun er finsk og har bakgrunn som danser, noe kunstkritikere ofte trekker fram som noe som kommer til syne i komposisjonen av bildene.

To lokale kunstnere er med på utstillingen: Eva-Dørje Berg med sin populære keramikk, og Vibeke Jerkaas, Fredrikstad-kunstner, som gjennom sine malerier kretser rundt den indre dialogen og hvordan vi sammenligner oss med andre.

«Hvor mye av vårt sanne jeg våger vi å vise omverdenen?» spør hun.

Tigeren på Oslo S

Elena Engelsen har tatt med seg en rekke bronseskulpturer til Soli.

Også hun fryder seg over å stille ut der.

– Dette er et nydelig sted å stille ut, sier hun og smiler.

Engelsen begynte å jobbe i stein, men har de siste årene gått mer og mer over til å bruke bronse som materiale.

– Prosessen blir på en måte motsatt; mens stein skal hogges bort, må bronsen legges til etter hvert, forklarer hun.

Dyr er et motiv hun trives med, og aller best kjent er nok tigeren, selve symbolet på Tigerstaden, som står så flott plassert foran Oslo S.