Gå til sidens hovedinnhold

Tarris, utvidelse av kraftverk og ny Sarpsbro

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I SA 19. september står det slått opp med store typer at Tarris trolig må rives for å gjøre plass til ny bro over Sarpsfossen. Dette på grunn av mulige innsigelser som er varslet fra Bane NOR.

Vi i Rødt mener at dette, slik situasjonen er nå med havari for S-linja, ikke er spesielt relevant. Vi kan ikke rive Tarris og samtidig blokkere en potensiell utvidelse av kraftverket i fossen på grunn av innsigelser knytta til en jernbaneutbygging som alt tyder på at ikke vil bli realisert slik Bane NOR ønsker det.

Av de aktuelle alternativene som er ute på høring så mener vi det nordlige alternativet, som går klar av Tarris og muliggjør utvidelse av kraftverket, er den eneste akseptable løsningen. Alt annet blir veldig korttenkt og ikke til det beste for Sarpsborg.

En direkte konsekvens av å blokkere fremtidig utvidelse av kraftverket kan bli vindmøller i Skjeberg. Ingen, utenom Høyre som er usikre, vil ha det.

For Rødts del så er en forutsetning også at en ny bro blir realisert uten bompenger. Bypakka har, i likhet med S-linja, også havarert, så nå må det arbeides for nye løsninger. Det holder ikke å lene seg tilbake på gamle planer som nå blir forkastet av myndigheter utenfor Sarpsborg bystyres kontroll. Lokalpolitikere kan elske bypakka så mye de vil, faktum er at myndighetene har satt et krav om 20 prosent egenfinansiering fra kommunen, og det er helt urealistisk å gjennomføre bypakka uten betydelige kutt innafor nødvendige sektorer i kommunen.

Basert på hva de ulike partiene sa før valget så ligger det nordlige alternativet an til å få et flertall i bystyret. Ut fra hva jeg har forstått, så er det kun Arbeiderpartiet som har sagt seg villig til å rive Tarris, og de har heldigvis ikke flertall i bystyret alene lenger. Dette forutsetter selvsagt at alle partier står ved det de har lovet før valget. Det håper jeg alle vil gjøre i denne saken.

Rødt mener at kommunen må ta en offensiv holdning når det gjelder ny Sarpsbro. Vi kan ikke sitte stille i båten og godta løsninger som er til vesentlig ulempe for Sarpsborg. Sentrale myndigheter må på banen for å få på plass en ny bro, eller en løsning for å vesentlig forlenge levetiden til dagens bro. Det må bli slutt på å ta avgjørelser i slike saker uten å ha en overordna plan som gir en rød tråd for prosjektene. Å tilpasse ny Sarpsbro til et jernbaneprosjekt som høyst sannsynlig (heldigvis) ikke vil bli realisert er rett og slett for dumt.

Kommentarer til denne saken