– Det er veldig viktig for oss, som har blitt så godt kjent gjennom mange år, å ha dette treffpunktet hver uke, sier Sandstad når Sarpsborg Arbeiderblad besøker kursdeltakerne i atelieret i gågata.

Før jul ble tilbudet kuttet som del av de store budsjettinnsparingene i Sarpsborg kommune. Totalt sparte kommunen 330.000 kroner på å kutte et tilskudd til AOF, som drev dette kurset og andre kurs under tittelen «Den blå skolen».

Da SA besøkte Marcus Jaxx Sandstad før jul, var han bekymret for at nedleggelsen av dette sosiale tilbudet kunne føre til isolasjon blant brukerne. Han er selv en av dem som har slitt med slike problemer, men har nå et godt nettverk rundt seg.

Erfaringen for både ham og de øvrige deltakerne er at de ukentlige samlingene rundt staffeliene er god mental hygiene. Derfor tok han også initiativ til kurset hos Jorunn Handelsby Olsen i Atelier St. Marie.

Viktig samhold

Sandstad har tidligere deltatt på Olsens skulpturkurs. Derfor var det naturlig å ta kontakt med henne da AOF-tilbudet ikke lenger kunne opprettholdes.

– Her har vi blitt tatt imot med åpne armer, og betaler den samme prisen som vi gjorde da vi var på «Den blå skolen», sier han.

– Nå lager vi tilbudet selv. Malingen er i seg selv veldig viktig, men samholdet vårt er enda viktigere, mener han.

– Alle som var med tidligere er fortsatt her, og i tillegg har vi fått med ytterligere én.

Jorunn Handelsby Olsen driver Atelier St. Marie sammen med fire andre kunstnere. De hadde tidligere tilhold på B-porten ved Borregaard, men har de siste årene drevet fra lokalene i gågata.

Her viser de både fram og selger egen kunst, samt tilbyr utstrakt kursvirksomhet. Vanligvis med inntil fem deltakere, og helt uavhengig av alder, nivå og erfaring.

– Her har vi en litt større gruppe, men det er også folk som har malt over ganske lang tid, sier Olsen.

– Gammeldags innsparing

På kurset samles sju malere i ulike aldere og med ulike teknikker hver uke for å lære mer om maling, og ikke minst å opprettholde et sosialt fellesskap. Som en kursdeltaker, som ønsker å være anonym, sier:

– På mange måter er dette et bedre tilbud enn samtaleterapi. Det er veldig kortsiktig og gammeldags at kommunen sparer penger på denne måten.

Sandstad er enig, og legger til:

– Maling er jo en uttrykksform. Gjennom bildene kan vi uttrykke oss på en annen måte enn i en samtale. Derfor er det også veldig ålreit at vi kan fortsette med dette kurset.

Skuffet over kald skulder

Marcus Jaxx Sandstad innrømmer at han er skuffet over hvordan det forrige tilbudet ble avsluttet.

– Vi ble snudd ryggen til. De satte strek egentlig uten å snakke med oss, mener han.

Utvalgsleder Linda Engsmyr i utvalg for velferd og folkehelse har tidligere uttalt til SA at tilbudet ble prioritert ned til fordel for en tilsvarende avtale med Kirkens Bymisjon.

– Vi har gjort veldig mange vanskelig kutt i budsjettet, sa hun til SA i romjula.