Påtalemyndigheten ba tingretten om fire ukers varetekt, noe de altså ikke fikk medhold i. Kjennelsen er gitt oppsettende virkning. Dermed blir han sittende i varetekt inntil lagmannsretten har ferdigbehandlet anken.

Mannen, som er i 40-årene og bosatt i Østfold, ble tidligere i sommer dømt til ni års fengsel i Italia uten å være til stede i retten. Norge mottok 19. juli en arrestordre fra italienske myndigheter for å få ham utlevert til Italia.

– Deretter har vi foretatt undersøkelser, slik vi skal etter loven, for å vurdere om vilkårene er oppfylt. Vi har kontaktet Kripos og italienske myndigheter, og vi har fått svar. Det har tatt noe tid, sier politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

Tirsdag morgen denne uken ble mannen pågrepet utenfor sitt hjem i Østfold.

Nye utleveringsregler

Tingrettsdommer Helen Engebrigtsen skal også ta stilling til om vilkårene om utlevering er oppfylt, og denne kjennelsen ventes i løpet av onsdag.

I november inngikk Norge i et europeisk samarbeid, med forpliktelser i henhold til europeiske arrestordre. Derfor er Norge nå forpliktet til å utlevere norske statsborgere, noe som ikke har vært gjeldende tidligere.

Det er også bakteppet for at Italia nå kan sende en begjæring om å få utlevert mannen i 40-årene.

– Dette internasjonale samarbeidet er nødvendig for å gjennomføre straffesaker med forgreininger i flere land. Denne type regelverk er veldig viktig for å komme i havn med alvorlige straffesaker, sier Bakken Staff.

Mener dommen er uriktig

Mannen har bestridt både varetektsfengsling og grunnlaget for utlevering. Han mener heller ikke at dommen mot ham i Italia er riktig.

– Han mener at den dommen er feil og bestrider da å ha vært medlem av en terrororganisasjon. Han fastholder at han har arbeidet som journalist, sier mannens forsvarer, advokat Celina Therese Ekholt, til NTB.

Påtalemyndigheten mente at det nå forelå unndragelsesfare på grunn av den nye arrestordren fra Italia. Forsvareren var imidlertid uenig i dette og viste til at mannen er godt etablert i Norge.

– Han har bodd her i 21 år og hatt statsborgerskap siden 2006. Han har også en kone som er norsk statsborger, og de har to små barn, sier Ekholt.

(©NTB)