Overskriften er fra en artikkel i SA 30. januar. Egentlig burde overskriften vært «Tøff tid for alle». Det er ikke lett for noen i disse tider. Som en godt voksen sarpedame sitter jeg helt rolig og håper på at det går over, men det tar tid. Imidlertid ble jeg både rørt og varm om hjerte da en SMS fra kommunen tikket inn med beskjed om at nå var det min tur til å få vaksine. Det var et lite og viktig tegn på at det blir bra!! Tenk hvor godt vi har det som lever i Norge.

Artikkelen jeg sikter til, var ikke myntet på vaksine, men på næringslivet - og spesielt på dem som driver i sentrum. Klart at det ikke er mange som rusler gatelangs med 10 minus og sno fra nord. Når nå alle også har hjemmekontor, da blir det ikke tett med kunder som skal handle i lunsjen eller etter jobb.

Rådhuset i Sarpsborg rommer mange arbeidsplasser, men det er ikke lys på kontorene eller liv i korridorene lenger. Skremmende å se hvor dødt rådhuset virker - og sentrum også. Januar og februar har hatt kalde og tøffe dager for oss alle. Når vi nå leser om etableringer og utvidelser både på Grålum og Amfi Borg, så håper jeg virkelig at ansvarlige politikere ser hvordan vi har det og viktigheten av at byen ikke blir liggende kald og død.

Forskning viser at enkelte kjøpesentre har en privatbilandel på over 95 prosent, mens kjøpesenter inne i byene har en andel ned mot 20 prosent. Slik er det dessverre også i Sarpsborg. Ha disse opplysningene med når beslutninger skal tas om sentrums videre utvikling. Bykultur og sentrumsutvikling er politikernes ansvar. Handelen er en nødvendig forutsetning for at bymiljøene kan overleve. Dette har en mange eksempler på både fra vårt land og fra utlandet. Derfor må det legges til rette for at folk kan bo, arbeide og handle i byen. Dette er uten tvil den beste forutsetning også for et levende bymiljø.

Det har ikke vært lett å komme ut og handle i «Sibir»-kulden. Da må en ha masse tøy på, gode støvler, staver og trillebag. For ikke å snakke om munnbind.

Alt dette skal være på plass, sammen med at tidspunktet for innkjøp skal være når ingen andre er i butikken. Endelig kommer jeg meg av gårde, sulten på å se noe annet enn hjemmet vårt og han jeg lever sammen med, men hva skjer? Menneskene jeg møter tør jeg ikke snakke med, for jeg kan jo bli smittet. Jeg er ikke trygg på hvem de er heller.

Les også

– Jeg er for utbygging og utvikling, men la trær, gress og vekster bli formet i prosjektene

Vel, jeg kom ned til Meny, handlelisten var klar og jeg fartet rundt. Idet jeg passerte ølskapet, tok jeg med to bokser Borgøl før jeg kom til kassen. Der ble det veldig muntert, for jeg var for sent ute for ølhandel. Jeg brast ut i latter, for dette var virkelig en ny erfaring. Jeg fikk et godt smil tilbake og en kommentar om at ikke alle kunder lo etter en slik beskjed.

Ja, en erfarer masse i vinter- og koronatider. Nå skal vi bare glede oss over at dagen er over fire timer lenger, vaksinen er på gang og vi lever i Norge. Det går mot den årstiden hvor mulighetene for å ta kaffekoppen i solen er til stede, hvor vi kan besøke hverandre ute, og se at knoppene, blomstene og fuglekvitter er på plass.

I dag gledet vi oss over at lekeplassen på torget var fylt med glade barn og gode lyder. Vi vet at DET BLIR BRA, men arbeidsplasser i sentrum er nødvendig for at byen skal leve.

Les også

Vi drømte om Amerika...

Les også

Mat er selve livet

Les også

Skjønnhet er viktig - også der vi bor, jobber og går på skole

Les også

– Matluktene skal tilbake i gangene. Maten skal være vakker, næringsrik og forførende

Les også

Omtal byen vår som en stolt gammel industriby!