Tom Rønningsveen var en kjent mann i musikkbransjen gjennom et langt liv som profesjonell musiker.

Fredag 2. september døde Rønningsveen av akutt hjertesvikt.

Han ble 54 år gammel, og etterlater seg forloveden Åse-Line Carlsen, barn og barnebarn.

– Med sjokk og stor sorg

– Det er med sjokk og stor sorg vi meddeler at vår kjære organist, Tom Rønningsveen, døde i går av akutt hjertesvikt, skriver Varteig og Hafslundsøy menighet på Facebook lørdag.

– Tom var organist i Varteig og Hafslundsøy menighet i ti år, og har spilt seg inn i mange hjerter. Han vil bli dypt savnet! Våre tanker går til hans nærmeste familie. Fred over Toms minne! skriver de på sin Facebook-side.

– På fredag døde en dyktig kollega helt brått foran orgelet. Tom vil bli savnet som organist i Varteig og store deler av musikkmiljøet rundt forbi. Ikke minst blant sine nærmeste. Hvil i fred, kjære Tom, skriver Fredrik André Olsen, kollega og organist i Hafslund kirke, på Facebook.

– Så ufattelig trist

Kondolansene strømmer inn på Rønningsveens Facebook-profil.

– Så ufattelig trist. Det vil ta tid å forstå. Min dypeste medfølelse til Åse-Line. Dere viste oss andre den rene kjærligheten, skriver Hanne Krogh.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

– Jeg fikk en ekstra lang tur hjem fra Lillehammer i går. Det ble mange tanker og tungt vemod. Rett før jeg skulle, kjøre tikket meldingen inn om at kollega og venn Tom Rønningsveen hadde gått bort, brått og altfor tidlig, skriver artist Alexander Hermansen fra Fredrikstad på sin Facebook-profil.

Han fortsetter:

– Latteren har stilnet, de håpløse ordspillene er borte og den gudbenådede teatermusikeren skal ikke telle opp mer. Jeg delte ikke alltid dine meninger, Tom – men trivdes alltid i ditt lystige nærvær! Også er det ekstra vondt å tenke på at du var på et svært godt sted i livet, med ditt livs kjærlighet og nå også barnebarn. Takk for musikken, Tom – i Hermanz og på utallige teaterscener.

– Et utrolig nettverk

Rønningsveen har et stort nettverk etter å ha samarbeidet med en rekke artister i Norge gjennom karrieren.

Han jobbet som organist i Borg Bispedømme, og medvirket også i mange kjente sceneoppsetninger – deriblant «The Show Must Go On» med Åge Sten Nilsen og «Jeppemusikalen» på Chat Noir.

Rønningsveen er fra Dokka i Innlandet, og utdannet seg ved musikklinjen på Tranberg videregående skole. Deretter var han elev på Tonheim Folkehøgskole.

– Jeg har kjent Tom hele livet, helt siden da han var en liten musikerspire som guttunge til i dag, skriver Nils Harald Mæhlum, musiker og lydprodusent, og fortsetter:

– Han har blitt et kjent navn på produksjonssiden for artister i hele Norges musikkmiljø. Han hadde et helt utrolig nettverk av artister han har spilt med opp gjennom årene. Han var en fyr som alltid var blid og hyggelig, og rett og slett bare en positiv mann. Han vil bli savnet av oss alle.

– Lun, morsom og dyktig

– Stødig, lun, vanvittig morsom, blid, varm, bestemt, dyktig, og en god venn gjennom mange år. Slik beskriver Merethe Trøan sin gode venn.

Eli Rygg, sanger og forfatter, skriver:

– Tom Rønningsveen døde i går. Han var en av mine faste pianister gjennom mange år. Smilende, lys, flink, imøtekommende til alle barn som kom og sang på scenen. God var han. Den siste jobben vår var med Åse-Line, kjæresten som han var så glad i. Hun sang og jeg fortalte Guds gjøgler. Kjære Tom, tusen takk for alt og kondolerer kjære Åse-Line.

Høyt verdsatt kollega

Henrik Biørnstad, kirkeverge i Sarpsborg kirkelige fellesråd, synes også det er svært trist.

– Det var ufattelig trist å motta meldingen om at Tom Rønningsveen døde brått på fredag. Tom var en høyt verdsatt organist og kollega, og nyheten om hans altfor tidlige bortgang ble mottatt med stor sorg, sier Biørnstad til Sarpsborg Arbeiderblad.

– Han vil bli dypt savnet som en av kirkens medarbeidere. Våre tanker går til hans nærmeste, sier kirkevergen.

– Uvirkelig

– Jeg ble sittende og titte rett fram i går da jeg hørte at Tom har dødd brått og uventet. Det var veldig, veldig trist, sier Kai Robert Johansen til SA søndag formiddag.

– Tom var en fantastisk artist og et fantastisk menneske. Han var blant de fremste i Norge, og har jobbet med et utrolig stort artistgalleri. Han døde brått og uventet. Dette blir uvirkelig, og det blir en påminnelse om at ting ikke varer evig. 54 år er midt i livet i dagens samfunn, Johansen, som satt stor pris på sin gode kollega.

– Tom var omsorgsfull som kapellmester; han var opptatt av at artisten skulle trives både på scenen og utenfor scenen. Dette var veldig, veldig triste nyheter. Det er en hel artistflokk i Norge som ikke skjønner dette ordentlig, sier Johansen.

– Føler meg helt tom

Anita Hegerland skriver at hun hadde den store gleden av å ha med Tom Rønningsveen på mange turneer gjennom 25 år.

Videre skriver hun:

– Du var den mest positive og blide musikeren jeg hadde møtt. En skikkelig trivelig, humoristisk, jordnær og ikke minst supertalentfull kar fra Dokka; alltid profesjonell til fingerspissene.

Stephen Ackles skriver at han føler seg helt tom og nummen av nyheten om Rønningsveens bortgang:

– Jeg tenker på den nærmeste familien og andre venner. Jeg ble kjent med ham allerede i slutten av 90-årene. Jeg føler meg helt tom og nummen. Jeg klemmer deg på veien dit du drar nå, med håp om at vi fortsetter samarbeidet når vi sees igjen.

– Altfor tidlig

– Varme tanker til familien. Veldig trist å høre om Toms bortgang, skriver Knut Erik Østgård.

– Fryktelig trist å høre, skriver Lillebror Sande Larsen.

– Ufattelig trist og altfor tidlig, skriver kollega Lars Endrerud.

Trond Amlie fra Trøste og Bære skriver:

– Alltid blid og hyggelig. Alltid full kontroll på musikken. Ufattelig trist og meningsløst. Hvil i fred, gamle venn.