Gå til sidens hovedinnhold

Trærne i Balders gate

Artikkelen er over 2 år gammel

Felling av trær Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I forbindelse med at trærne i Balders gate ble fjernet, skrev jeg brev til ordføreren. Her stilte jeg spørsmål om hvorfor trærne ble fjernet, hvorfor vi ikke fikk beskjed, hvordan noen få nye trær med grønt plastgress under på motsatt side av gaten, kunne erstatte en gammel allé, og hva som er kommunens videre planer i gaten vår.

Jeg fikk et vennlig svar tilbake, hvor ordføreren beklager at vi ikke var blitt varslet. Som svar på spørsmålet om hvorfor trærne ble fjernet, sier han at trærne i en årrekke har hatt dårlige vekstforhold.

Jeg regner med at alleen var omtrent like gammel som den verneverdige bygningen vi bor i (tidligere «Alders Hvile»). Det vil si at de var mer enn hundre år gamle. På stubbene som står igjen, kan vi jo se at trærne var friske. Hvordan kan man da snakke om dårlige vekstforhold?

Tommy Fredh i kommunen sier at det er store variasjoner i jordsmonnet, og at de foreløpig ikke helt kan si hva slags tresort de vil erstatte de gamle trærne med. Mitt forslag er at det blir plantet samme slag som sto der, disse har overlevd helt til vandalene i kommunen fjernet dem, mer enn hundre år.

Trærne som sto der, passet til bygningen med sine krokete, tykke stammer og vakre, grønne trekroner. Gamle trær er en del av vår kulturhistorie og må erstattes av trær som passer i miljøet.

Problemet i Balders gate nå, er at det allerede er plantet noen få pinglete trær på motsatt side av fortauet. En allé bør erstattes med en allé, og da må det plantes samme type trær.

Jeg mistenker kommunen for å tenke mer på enkelt vedlikehold enn på vekstforhold og jordsmonn. Det vitner vel plastgresset om? De gamle trærne måtte beskjæres hvert år. Jeg lurer også på hvorfor trærne i gaten ble beskåret i høst, hvis planen var å hugge dem ned noen måneder etter? Eller finnes det kanskje ikke noen plan?

Videre skriver ordføreren at kommunen er opptatt av å beholde de grønne områdene. Mitt spørsmål blir da om plastgress er en akseptabel erstatning for grønne områder? Plast er så vidt jeg vet, svært skadelig for miljøet.

Ordføreren sier også at det ikke er planlagt oppgradering av veier og fortau i området. I så fall blir jo ny beplantning bare tomme løfter. Da vi for fem år siden ba om at trærne utenfor huset vårt måtte få stå, fikk vi beholde dem, men til gjengjeld ville ikke kommunen gjøre noe med fortauet utenfor hos oss.

Oppgradering var avhengig av at trærne ble fjernet. Vi har derfor levd med et sprukkent, ujevnt og hullete fortau. Jeg mener at vi nå har betalt prisen, og at det minste kommunen kan gjøre, er å oppgradere fortauet.

Hva var det egentlig som skjedde i kommunen 6. januar? Da ble trærne på Kurland fjernet, og også trærne her i Balders gate. Skulle nesten tro at noen i kommunen hadde hjemme alene-fest mens alle sjefene var borte.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.