Prost Mangrud Alvsvåg: – Dette var en mektig opplevelse!

FULLSATT KIRKE: Reformasjonsgudstjenesten fylte Tune kirke til randen søndag formiddag.

FULLSATT KIRKE: Reformasjonsgudstjenesten fylte Tune kirke til randen søndag formiddag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Da Sarpsborgs samtlige ni menigheter samarbeidet om en felles gudstjeneste for å markere reformasjonens 500-årsjubileum, ble Tune kirke fylt til randen.

DEL

– Dette var stort, en mektig opplevelse med nydelig musikk og fullsatt kirke, sa prost Kari Mangrud Alvsvåg etter gudstjenesten.

Dette var en felles gudstjeneste for hele Sarpsborg, og Tune var den eneste kirken som åpnet dørene denne søndagen, og det til ære for 500-årsjubileet for reformasjonen.

Likevel turde ikke arrangørene helt å håpe på at det skulle bli fullt hus.

– Noen sa i forkant at vi nok kunne forvente 200 besøkende, men så endte vi opp med en full kirke. Det var stort å stå på prekestolen og se utover alle menneskene. Sånn skulle jeg ønske vi kunne ha det hver søndag. Det nærmeste vi har som ligner dette er Olsokfeiringen, men det er lettere å samle folk på høsten enn om sommeren, fastslo Mangrud Alvsvåg.

31. oktober 2017 er det altså 500 år siden munken Martin Luther startet det som skulle resultere i en stor omveltning for hele Europa.

Luther spikret opp sine 95 teser mot avlatshandelsen på døren til Slottskirken i Wittenberg. Den modige unge munken mente at kirken, slik den da praktiserte avlatshandel, gjorde veien til Guds nåde umulig, og at det var i strid med Bibelens gode budskap om at nåden gis menneskene som en gave fra Gud.

Dette ble starten på det som i dag er en verdensvid bevegelse av lutherske kirker, en bevegelse Den norske kirke hører til.

– Nærmeste en katedral

Alle menighetene, fra lille Ullerøy til store Sarpsborg sogn, har medvirket til denne festgudstjenesten. At den ble lagt til Tune kirke, var ikke tilfeldig.

Les også: Markerer reformasjonen med temakvelder 

– Dette er det det nærmeste vi kommer en katedral i Sarpsborg. Og med all den flotte sangen og musikken, vi har noen virkelig flotte bidragsytere i vår egen by, så fikk gudstjenesten et fantastisk løft, mener prosten.

Mange bidro til akkurat det. Disse korene deltok: Greåker kirkekor, Sarpsborg kammerkor, korene i Tune kirke og Skjeberg kirkekor, samt barne- og ungdomskoret Exodus, som høstet applaus for sitt sluttnummer.

FORNØYD PROST: Prost Kari Mangrud Alvsvåg synes reformasjonsgudstjenesten ble en mektig opplevelse.

FORNØYD PROST: Prost Kari Mangrud Alvsvåg synes reformasjonsgudstjenesten ble en mektig opplevelse. Foto:

I tillegg bidro disse musikerne: Christine Møklegaard på fløyte, Hege Skauen på obo, Andreas Stene Pettersen på trombone og Andreas Losiewicz på perkusjon samt kantorene Carl Andreas Næss, Marianne G. Ervum og Henrik Brusevold.

Det er Petter Johannessen som har hatt ansvaret for å sy hele søndagens seanse sammen.

Tok opp temaet nåde

Sin preken viet naturlig nok Mangrud Alvsvåg til munken Martin Luther.

– Han var en karismatisk person, uredd og sterk og lot seg ikke rokke selv om mange mente han tok feil. Men samtidig vet han vi at han var en veldig redd person, og han mer fryktet enn elsket Gud, sa prosten.

Hun mener at Luthers fortvilede rop om nåde for 500 år siden også er relevant i dag.

– I vår velstand er også fortvilelsen stor, og vi finner en lengsel etter nåde som er temmelig beslektet med Luthers selvfordømmelse. Vi misliker vårt utseeende, og vi forakter oss selv for egne behov. Men vi er de vi er ment til å være, vi trenger ikke skape oss selv. Det er Gud som kommer med sin barmhjertighet, kjærlighet og frigjøring, det er Gud som forvalter all nåde og øser det utover menneskene, sa Mangrud Alvsvåg fra prekestolen.

Prosten var veldig glad og fornøyd etter gudstjenesten, og hun håper flere finner veien tilbake til kirken etter dette.

– Det er mye inspirasjon for oss å gjøre noe sammen, og jeg håper virkelig vi kan gjenta dette ved en annen anledning, kommenterte Mangrud Alvsvåg.

FLERE KOR: Barne- og ungdomskoret Exodus høstet applaus etter sin siste framføring.

FLERE KOR: Barne- og ungdomskoret Exodus høstet applaus etter sin siste framføring. Foto:

Reformasjonen

Reformasjonen var en religiøs omveltning fra katolisisme til protestantisme i deler av Europa på 1500-tallet, utløst av Martin Luther, som utferdiget 95 teser mot sider av avlatshandelen den 31. oktober 1517.

Kilde: wikipedia.no

Artikkeltags