Gå til sidens hovedinnhold

Tuneskipet kommer på frimerker

Artikkelen er over 4 år gammel

Posten Norge skal gi ut 13 millioner frimerker med Tuneskipet.

– Tuneskipet er en viktig del av norsk historie, og har gitt oss mye kunnskap om hvordan livet var på 900-tallet, da det ble bygget. At Posten Norge nå gir ut to frimerket hvor skipet er motiv, gjør at jeg tror at interessen for skipet blir enda større, sier arkeolog Knut Paasche ved Norsk institutt for kulturminneforskning i en pressemelding fra Posten Norge.

Det drøyt 1000 år gamle vikingskipet ble gravd fram på Haugen gård i Rolvsøy i 1867. Det er det første norske vikingskipet som har blitt funnet og bevart.

Grunnen til at skipet har fått navnet Tuneskipet er at gården lå i Tune kommune for 150 år siden. I 1908 valgte innbyggerne på Rolvsøy å bli en egen kommune og skilte seg ut fra Tune. I 1992 ble Tune en del av storkommunen Sarpsborg, mens Rolvsøy først ble en del av storkommunen Fredrikstad i 1994.

Tuneskipet var en arkeologisk sensasjon, og er fortsatt en av Norges mest kjente historiske gjenstander.

I pressemeldingen står det videre at Paasche har skrevet doktorgrad på Tuneskipet, og har også rekonstruert det. Det originale skipet ligger i dag i Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo. Det ene frimerket som skal gis ut består av foto av Tuneskipet slik det er i dag, og en tredimensjonal 3D-gjengivelse etter Knut Paasches rekonstruksjon. Det andre frimerket viser Karl Fredrik Kellers akvarell av Tuneskipet til havs.

Frimerkene kommer for salg allerede 21. april.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.