Gå til sidens hovedinnhold

Bygde 3D-modell av Tuneskipet

Artikkelen er over 3 år gammel

Forsker og arkeolog Knut Paasche har utviklet en 3D-modell av Tuneskipet, i tillegg til en app som legger skipet direkte inn på din mobiltelefon.

– Modellen er laget, og poenget er at de som besøker funnstedet kan utforske Tuneskipet i alle vinkler gjennom en app de har lastet ned på sin mobil. Det jobbes iherdig med å få dette til å funke på funnstedet, teknologien eksisterer, og jeg håper vi kan få til dette, slik at vi kan trekke til oss unge historie interessenter, forteller Knut Paasche til Sarpsborg Arbeiderblad.

Tuneskipet på mobilen

Det er 150 år siden Tuneskipet ble gravd opp ved Haugen gård på Rolvsøy. Markeringen lørdag startet med en samling på minnestedet ved Haugen gård, hvor det ble orienteringer ved Odd Jan Skriubakken, styremedlem i Østfold historielag, samt forsker og arkeolog Knut Paasche.

Det ville uansett vært et flott tilbud til både skoler, turister, lag og foreninger om prosjektet hadde blitt realisert.

Odd Jan Skirubakken, styremedlem i Østfold Historielag.

Paasche, som har en doktoravhandling om Tuneskipet, har nå utviklet et komplett rekonstruksjonsforslag og flere 3D-modeller av det gamle vikingskipet.

Det som mangler før denne modellen virker på mobilen ved funnstedet på Rolvsøy, er GPS-koordinater og QR-koder.

Når dette er på plass kan de besøkende ta en nærmere titt på en 3D-modell av Tuneskipet i alle vinkler i 1:1 størrelse med sin egen mobiltelefon.

– Det jobbes med å finne ut hvordan vi kan få til en løsning på funnstedet. Da kan de besøkende snu seg rundt på plassen og utforske skipet, i tillegg til landskapet via sin mobiltelefon, sier Paasche.

Enorm interesse

Om lag 70 mennesker hadde funnet veien til Haugen Gård på Rolvsøy lørdag formiddag.

– Oppmøte viser at det er interesse å fokusere på historien til Tuneskipet, og for de funnene som har blitt gjort, sier Odd Jan Skriubakken, styremedlem i Østfold Historielag til Sarpsborg Arbeiderblad.

Det er i dag Østfold Historielag som eier tomten hvor Tuneskipet ble gravd fram i løpet av to hektiske høstuker i 1867. Det er satt opp et minnesmerke på stedet, og selve plasseringen av skipet er markert med en grusplass formet som det knapt 20 meter lange vikingskipet.

Vil bygge en fullskala modell

I tillegg har det lenge vært snakk om å bygge en fullskala modell av Tuneskipet. Det er Espen Oddhaug som har stått for de planene.

– Ligger det noen planer om å realisere en fullskala modell av Tuneskipet?

– Det er et godt spørsmål, og det har vært snakk om det. Men det koster penger å prosjektere, samt bygge et slikt skip. I så fall må vi ha med oss Østfold fylkeskommune, Sarpsborg og Fredrikstad kommune, sier Skriubakken.

– Det ville uansett vært et flott tilbud til både skoler, turister, lag og foreninger om prosjektet hadde blitt realisert, avslutter Odd Jan Skriubakken overfor avisen.

Tuneskipet 150 år

  • Det er i år 150 år siden ble gravd fram på Haugen Gård på Rolvsøy.
  • Professor Oluf Rygh og hans medarbeidere startet arbeidet i slutten av september 1867, og bare tre uker senere var skipet gravd fram.
  • Østfold Historielag kjøpte i 1947 tomta der skipet ble funnet. Det ble så anlagt et minnested, innviet høsten 1952.
  • Østfold Historielag markerte dette jubileet lørdag 30. september. 
  • Markeringen var todelt – ved først å legge sin høstvandring til selve funnstedet, mens den andre delen var et seminar på Inspiria Science Senter på Grålum.

Kommentarer til denne saken