Unge sarpinger skal sjarmere hele landet

GLEDER SEG: Wiiiam Rangøy, Tobias Karstensen og Fabian Askelien gleder seg til at den nye dokumentarserien «Tenåringenes hemmelig liv» skal vises på TV2.

GLEDER SEG: Wiiiam Rangøy, Tobias Karstensen og Fabian Askelien gleder seg til at den nye dokumentarserien «Tenåringenes hemmelig liv» skal vises på TV2. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

William Rangøy (19), Fabian Askelien (18) og Tobias Karstensen (19) har et spesielt og nært vennskap. Dette fine fellesskapet kan snart hele landet ta del i.

DEL

De tre Sarpsborg-ungdommene skal delta i dokumentarserien «Tenåringenes hemmelige liv» med oppstart på TV2 16. september.

Riktignok blir ikke trekløveret å se før i episode to, men de gleder seg stort. Både til å se seg selv på TV og forhåpentligvis få kjendisstatus.

I fem måneder har ungdommene blitt filmet, i tillegg til at de har gitt full tilgang til mobiltelefon, sosiale medier og all kommunikasjon med vennene sine. Her har man ingen hemmeligheter, med andre ord.

Åpne om sine diagnoser

De tre guttene på 18 og 19 år er som ungdommer flest, men likevel annerledes. Det vet de også veldig godt selv, og de er helt åpne om sine diagnoser.

– Jeg skjønte tidlig at jeg var litt annerledes enn andre, og jeg ble også litt ertet for det, forteller William.

Som 14-åring fikk han stilt diagnosen atypisk autist. Det samme som Fabian har. Tobias Karstensen har williams syndrom. Dette er en sjelden, medfødt tilstand.

Deres diagnoser har på en måte blitt limet i de tre guttenes vennskap. De sees så ofte som mulig, latteren sitter alltid løst og showfaktoren er høy.

– Vi er bestevenner for alltid og finner på mye moro sammen, konstaterer Tobias.

Før de tre møtte hverandre på St. Olav videregående skole, hadde de ikke så mange venner å være sammen med. Både William og Fabian forteller at de levde et mye mer tilbaketrukket liv tidligere. De følte ikke helt at de passet inn. Nå er det annerledes.

– Jeg er veldig glad og takknemlig for at jeg møtte Fabian og William. Vennskapet vårt betyr mye, understreker Tobias.

Det var William som meldte dem på programmet.

– Og da var vi andre raske på avtrekkeren, for å si det sånn, sier Fabian.

Blant flere tusen søkere ble de plukket ut til å være med.

Vant til kameraer

Guttene ble ganske raskt vant til kameraene som fulgte dem under innspillingen som startet opp i fjor sommer.

– De var veldig komfortable med å bli filmet. For oss voksne var det verre. Det var langt mer kleint for oss. En annen fin egenskap disse guttene har, er at de er ukritiske til seg selv. Dessuten har de sjarm i massevis. Det - pluss at de lager show og byr på litt galskap - var nok utslagsgivende for at de ble valgt, forteller Williams stefar, Eldar Kristiansen.

En annen bonus med TV-opptredenen er at guttene får anledning til å fjerne tabuer knyttet til sine egne diagnoser.

– De bidrar til å ufarliggjøre sykdommene. Selv om de har diagnoser og er litt annerledes, er det fullt mulig å ha et flott og innholdsrikt liv. Det er disse guttene strålende eksempler på, mener Eldar Kristiansen.

Finner på stunt

Sammen har de tre vennene startet opp Broloes TV på You Tube. Her filmer de hverandre når de prøver seg på forskjellige utfordringer, som å drikke sterk chilisaus. Det blir noen hysteriske episoder av slike påfunn.

– Mange av våre videoer ble sett av mange en periode, og vi håper jo å få flere abonnenter nå som vi kommer på TV. Det hadde vært skikkelig artig, sier Tobias.

De tre ungdommene byr mer enn gjerne på seg selv.

I dag jobber alle tre i dagligvarebutikker, men en framtid som innebærer mer offentlig oppmerksomhet, kan de godt tenke seg.

På det området er Tobias allerede godt i gang. Han tar oppdrag som DJ og har faktisk fått utfolde seg med sitt talent på scenen i Oslo Spektrum, sammen med blant andre Plumbo og Staysman & Lazz.

– Vi har en drøm om å komme med på Senkveld, sier Fabian og gliser bredt.

Hanna Martine Slåttland Baller fra Sarpsborg og hennes to beste venninnner, Sarah (15) og Maria (16) er også med i dokumentarserien på TV 2. Hanna-Martine driver en stor YouTube-kanal.

Artikkeltags