Ønsker kjipe foreldre

TRYGGHET: Stine Christensen (t.v.) i Utekontakten, Bente Holm Sælid i AV-OG-TIL og Per Vidar Nielsen (t.h.) i Hjelpestasjon for ungdom ønsker å skape trygghet i kommunen vår. Nå har de sammen dannet en nettside som gjør det lettere for tenåringsforeldre å snakke med barna sine om alkohol.

TRYGGHET: Stine Christensen (t.v.) i Utekontakten, Bente Holm Sælid i AV-OG-TIL og Per Vidar Nielsen (t.h.) i Hjelpestasjon for ungdom ønsker å skape trygghet i kommunen vår. Nå har de sammen dannet en nettside som gjør det lettere for tenåringsforeldre å snakke med barna sine om alkohol. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Sarpsborg kommune ønsker å sette et ekstra fokus på alkoholforebygging og holdningsskapende arbeid. I den anledning setter de nå søkelys på det å være tenåringsforelder.

DEL

– Mange tenåringsforeldre har etterlyst mer rundt temaet ungdom og alkohol. Nå har AV-OG-TIL, Utekontakten og Hjelpestasjon for ungdom gått sammen, og lagd en nettressurs som kan brukes på foreldremøter, forteller Bente Holm Sælid, AV-OG-TIL-koordinator i Sarpsborg kommune.

Sarpsborg er en AV-OG-TIL-kommune som arbeider for alkoholfrie soner og endre skadelige drikkemønstre.

Ha regler om alkohol

Forskning viser nemlig at i familier hvor de har klare regler om alkohol, drikker tenåringen mindre, og de drikker mer forsiktig. Et godt råd er derfor å snakke med tenåringen om alkohol og ha klare regler.

Vi ønsker å skape trygghet i byen vår.

Stine Christensen, Utekontakten

AV-OG-TIL mener at tenåringsforeldre har en unik posisjon til å påvirke barn i kommunen og dytte dem i riktig retning. Men det kan oppleves som lettere sagt enn gjort.

– Det handler kort og godt om å være både kjip og kjærlig i møte med barna sine. Tenåringer med kjipe foreldre – drikker mindre, mener Sælid.

– Det er utrolig viktig å snakke med barna sine om alkohol, legger Per Vidar Nielsen i Hjelpestasjon for ungdom til.

Etablert ny nettside

Kjipeforeldre.no

  • Nettside etablert av AV-OG-TIL
  • En guid til hvordan tenåringsforeldre kan snakke med barna sine om alkohol.
  • Sørg for å ha klare regler.
  • Få tips til hvordan du kan gjøre mer av det som funker.
  • Mange tenåringsforeldre har etterlyst mer rundt temaet ungdom og alkohol. På nettsiden finner du det som trengs for å invitere til en samling der du bor. En stor powerpoint med info om temaet finner du også på hjemmesiden.

Kilde: kjipeforeldre.no

AV-OG-TIL er en kampanjeorganisasjon for alkovett. Ved å rette oppmerksomheten mot situasjoner der alkohol utgjør en særlig risiko eller kan være til ulempe for andre, vil AV-OG-TIL bidra til å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet og gjøre hverdagen tryggere for alle.

– På den nye nettsiden kjipeforeldre.no kan tenåringsforeldre få tips og råd om hvordan de skal snakke med barna sine om alkoholbruk. I Sarpsborg kommune arbeider vi for god alkovett – noen ganger passer det ikke med alkohol, sier Sælid.

Snakk sammen

– Grensen for alkohol i Norge er 18 år, men vi vet at barn og ungdom helt ned i ungdomsskolealder debuterer tidlig. Det er derfor viktig at foreldrene snakker sammen på tvers, og setter klare regler slik at det ikke blir noen misforståelser i forhold til alkoholbruk. Undersøkelser viser imidlertid at det er foreldre som er den viktigste påvirkningsfaktoren når det kommer til alkohol, sier Per Vidar Nielsen og Stine Christensen. Sistnevnte jobber i Utekontakten.

– Vi ønsker å skape trygghet i byen vår, legger Christensen til.

Bruk nettsiden

Trioen understreker at det er viktig med god dialog.

– Det er nettopp derfor vi har opprettet en ny nettside. Den er veldig informativ og oversiktlig. Nå håper vi at tenåringsforeldre vil bruke nettsiden, avslutter de overfor Sarpsborg Arbeiderblad.

Artikkeltags