Siden covid-19 ble kjent har det vært restriksjoner. Noen følger dem, mens andre gir blaffen. Skoler og barnehager stengte på våren, man så virkning! Nå er smitten høy igjen, men det skal ikke stenges ned. Mange barn og voksne sitter i karantene eller er isolert. Dette har faktisk noen gjort flere ganger i løpet av perioden.

Vi går selv på videregående skole og jobber i helsevesenet. Fordi vi går på videregåendes skole får vi ikke lov til å jobbe, siden skolen er på rødt nivå. De er redde for at vi skal ta med oss smitte til pasientene våre. Vi har full forståelse for det så klart, men det gir også mye tapt inntekt for oss som vi faktisk sårt trenger da vi er studenter. Vi har lyst til å bidra for samfunnet ved å kunne dra på jobb. Samtidig kunne vi aldri tilgitt oss selv for å ha smittet en pasient som vi vet ikke hadde tålt dette. Dette kunne vært løst ved å ha digital undervisning på skolen.

Vår klasse har prøvd å si ifra så mange ganger, men vi blir ikke hørt. Vi blir ikke hørt om vår angst for smitte som vi kan ta med oss hjem, til familiemedlemmer som ikke tåler covid-19. Skole skal visst gå fremfor helsen til folk nå. I våres ble eksamen avlyst, hva er endret siden det? Er ikke vi som går på skole nå like mye verdt? Smitten er høyere nå her i Sarpsborg enn i våres. Vi har tusen spørsmål, men vi får aldri svar. Det eneste vi vet er at vi er livredd for å sette beina våre på skolen selv om vi selv bruker munnbind, holder metær’n og spriter hender. Vi blir psykisk slitne av dette!

Helsearbeiderne står i front og tar imot støyten. Sykehusene fylles opp og det jobbes utallige timer overtid. Hvor mye skal helsearbeidere tåle? De trenger fritid, familie og søvn de også. Og hva er takka for alt dette? Ingenting. Ikke risikotillegg engang.

Skal smittetallene gå ned må man faktisk ta tak i problemene, ikke bare si «vask hender og hold avstand».

Nå som smitten er så høy skulle man stengt ned frem til etter jul så man kanskje slipper enda strengere tiltak på nyåret!

De sier vi ikke skal ha noen nærkontakter utenfor nær husstand? Men vi kan gå på skolen i et klasserom med 20 personer med mennesker fra Halden, Fredrikstad, Sarpsborg og så videre!? Ta i bruk digital hjemmeundervisning! Høyskoler bruker kun dette nå også innenfor eksamen! Da kan vel ungdomsskole og videregående skole gjøre det samme? Vi klarer ikke å ha få nærkontakter når vi går i en klasse med 20 personer. Det anbefales nå ikke å ha andre nærkontakter enn de man bor under samme tak med, hvor er logikken med åpne skoler da?

Tenk hvor katastrofalt det kan være for den psykiske helsen for oss som er studenter slik smitten sprer seg nå! Selv med ekstrem god håndhygiene, håndsprit og munnbind. Barn skal skånes for pandemien, men er det ikke riktig også å skåne foreldrene til disse barna?

Er det ikke lurere å stenge ned skoler nå, slik at man kan få feire jul sammen etter dette hektiske året? Stakkars de barna som må sitte i karantene eller i isolasjon på selveste julaften!

Vær så snill, ikke ta fra de små den gleden i julen!

Det er bedre å være føre var...