Utelivsvolden i sentrum har gått ned – nå er politiet spente på hva som venter

SPENT: Nærpolitisjef Kjetil Lunde ved Sarpsborg politistasjon syns det er positivt å se at voldsstatistikken har gått ned. Han er imidlertid spent på om statistikken vil øke igjen nå som skjenkestedene kan holde åpent som normalt igjen til klokken 03.00.

SPENT: Nærpolitisjef Kjetil Lunde ved Sarpsborg politistasjon syns det er positivt å se at voldsstatistikken har gått ned. Han er imidlertid spent på om statistikken vil øke igjen nå som skjenkestedene kan holde åpent som normalt igjen til klokken 03.00. Foto:

Voldstallene relatert til utelivet i Sarpsborg er svært lave i år. Men politiet er spente på hva som venter nå som åpningstidene er utvidet fra midnatt til 03.00.

DEL

– Skjenkestedene i byen er flinke, og vi jobber alle sammen for et trygt og trivelig uteliv, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje, til Sarpsborg Arbeiderblad.

Svært lave tall

Voldstallene relatert til utelivet i Sarpsborg er svært lave i år. Mens antallet utelivsrelaterte voldssaker var 15 i løpet av årets ni første måneder i fjor, er det kun registrert 9 voldssaker i samme periode i år. Når det kommer til registrerte ordensforstyrrelser i sentrum er antallet 4 i år, mens det var 24 på samme tid i fjor.

Ferske tall fra politiet viser videre at det er opprettet 12 anmeldelser på personer som har unnlatt å etterkomme pålegg fra politiet i sentrum, mot 26 anmeldelser i fjor.

– Med restauranter som har vesentlig færre gjester som følge av covid-19 har gitt politiet vesentlig mindre å gjøre i forhold til ordensforstyrrelser, bortvisninger og slikt. Dette har medført at vi har hatt fokus på andre ting enn å bare være i sentrum innenfor den perioden vi definerer som kjernetid. Det er positivt at tallene har gått ned, forteller nærpolitisjef Kjetil Lunde ved Sarpsborg politistasjon, til SA.

Spente på gjenåpning

Det er mange faktorer som spiller inn, tror Lunde. Blant annet er det færre folk på byen og utestedene i år sammenlignet med tidligere år.

– Vi er veldig spente nå som det blir normaltilstander igjen, om vi får en tilsvarende økning eller fortsetter å holde tallene lave, sier Lunde. Politiet har et godt samarbeid med kommunen gjennom det såkalte MAKS-Uteliv-prosjektet, som er et tverretatlig samarbeid mellom politiet, utelivsbransjen og kommunene Sarpsborg, Fredrikstad og Hvaler.

– Fokuset vårt er at det skal være trygt og sikkert å gå ut på byen i Sarpsborg. Sarpsborg er en trygg utelivsby. For selv om vi av og til opplever i avisene at det er elementer som kanskje skremmer folk, så er det enkeltelementer som har utspring i kanskje helt spesielle miljøer. Men utelivet i Sarpsborg generelt som gjelder den gjennomsnittlige sarpingen; Det er helt trygt å bevege seg i Sarpsborg, mener Lunde.

Politiet gjør flere tiltak for å sikre en trygg by, blant annet med bortvisninger. Det kan svi godt om du er full, dum og ikke etterkommer politiets pålegg.

– Dukker folk som er bortvist opp igjen, så snakker vi bøter i størrelsesorden tretten til femten tusen kroner. Om en ikke klarer å betale den boten, så er det ganske mange subsidiære dager i fengsel, konstaterer Kjetil Lunde overfor SA.

7 prikker for brudd

Det er ellers registrert få brudd på alkoholloven. Oversikten fra Sarpsborg kommune viser at det så langt i år er gjennomført 166 salgs- og skjenkekontroller, og resultatene viser svært få avvik.

Hittil i år er det kun gitt 7 prikker totalt for brudd på alkoholloven.

– I en så stor by som Sarpsborg er dette lave tall. Det har vært få avvik på skjenkekontrollene i år, og det er positivt, sier rådgiver Kathinka Messel.

BRUDD: Rådgiver for bevillinger i Sarpsborg kommune, Kathinka Messel, sier det er registrert få brudd på alkoholloven.

BRUDD: Rådgiver for bevillinger i Sarpsborg kommune, Kathinka Messel, sier det er registrert få brudd på alkoholloven. Foto:

Fortjener skryt

Hun får støtte av ordfører Sindre Martinsen-Evje, som minner om at utelivsbransjen har hatt noen tøffe måneder.

– Det har vært, og er fremdeles, en uvanlig og vanskelig periode for utelivsbransjen. Det er en rekke nye regler de må ha tatt hensyn til i forhold til smittevern, og de har støtt på flere utfordringer, sier Martinsen-Evje.

Han synes derfor det er ekstra moro å se så lave tall.

– De fortjener skryt, fortsetter han.

Utelivet: – Det er utfordrende

Kathinka Messel sier det er naturlig å tenke at de lave tallene også har sammenheng nettopp med koronasituasjonen, og at det har vært reduserte åpningstider og kanskje færre mennesker på byen, men understreker at utelivsbransjen uansett har gjort en god jobb.

Kommunen, politiet og utelivsbransjen jobber også forebyggende sammen for å skape et trygt uteliv. Både for ansatte og for befolkningen.

– I en krevende tid med ofte endringer er det viktig å tilby informasjonsmøter, gi veiledning og bidra til dialog mellom aktørene, sier SLT-koordinator Tone Faale.

Næringsforeningens utelivsrepresentant i MAKS og driver av Neptune Pub, Raymond Larsen, opplever at det har vært mye folk på byen i perioder, til tross for koronasituasjonen.

– Det er utfordrende, samtidig som vi folk er flinke til å møte opp til en viss grad. Alle serveringsstedene gjør tiltak for å få lov til å holde åpent og at gjestene skal føle seg trygge, sier Larsen, til SA.

TRYGT: Både kommunen, politiet, og utelivsbransjen i Sarpsborg er enige om at utelivet i byen er trygt. Fra venstre: Ordfører Sindre Martinsen-Evje, nærpolitisjef Kjetil Lunde, Raymond Larsen fra Neptune Pub og Kathinka Messel i Sarpsborg kommune.

TRYGT: Både kommunen, politiet, og utelivsbransjen i Sarpsborg er enige om at utelivet i byen er trygt. Fra venstre: Ordfører Sindre Martinsen-Evje, nærpolitisjef Kjetil Lunde, Raymond Larsen fra Neptune Pub og Kathinka Messel i Sarpsborg kommune. Foto:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken