(Sarpsborg Arbeiderblad)

Sola steker, det er flust av palmer og grønt så langt øyet kan se. Og så klart; en og annen alligator. Vi befinner oss ved Lake Jovita golfbane i Saint Leo, Florida. Banen hvor sarpingene og talentene Synne Lauritzen og Vilde Eriksen trener tre timer hver eneste dag. For å nå så langt de kan innen idretten de elsker.

– Målet er å bli verdens beste. Å kunne leve av golf, sier Synne. Enkelt og greit. Hun er nettopp ferdig med sitt første år ved Saint Leo University, hvor hun er en del av skolens sterke golflag sammen med barndomsvenninna Vilde. Begge flyttet hjemmefra for å starte et splitter nytt eventyr i USA etter videregående.

Agent og stipend

Vilde reiste først og har på mange måter banet vei for to år yngre Synne.

– Jeg tok kontakt med en agent som hjalp meg med å finne skolen. Det sto mellom tre universiteter, men Saint Leo hadde best tilbud både i forhold til værforhold, trener, nivå og potensial. Jeg har vokst mye på de årene jeg har vært her, sier den kommende «senioren» (sisteårsstudent). Begge jentene får et generøst stipend fra skolen, noe de har jobbet hardt for å gjøre seg fortjent til.

– Det er en stor prosess. Det var derfor vi fikk oss agent som kunne hjelpe oss med papirer og slikt, røper Synne.

Synne Lauritzen

 • Alder: 20 år
 • Aktuell: Spiller golf og studerer Sports Business ved Saint Leo University
 • Fra: Skjeberg
 • Familie: Mamma Hege Jeanette, pappa Kjetil og storebror Alexander
 • Mål: Bli verdens beste golfspiller
 • Beste plassering(er): Representerte Norge i lag-EM for juniorer i Tsjekkia i 2015, kom på 7. plass

– Trenerne står for rekrutteringen. Prosessen starter med å snakke med en trener og følge opp med å vise til dine resultater og hva du har å tilby. Så må du se om han er interessert i å investere penger i deg. Vår trener vil gjerne ha internasjonale spillere på laget, forteller Vilde.

Jentene trener stort sett svært selvstendig og nyter stor frihet fra treneren. De bestemmer selv hva de ønsker å trene på fra dag til dag. Synne fører også sin helt egne treningsdagbok, med oversikt over hva hun bruker treningene på og hvorfor, samt plan for framtidige treninger.

– Det er noe jeg gjør for min egen del, som jeg ikke klarer meg uten, forklarer den dedikerte ungjenta.

Denne treningen vier de solbrune sarpingene imidlertid til SAs utsendte, men demonstrerer mer enn gjerne ulike slag, viser fram favoritthull (med alligatorer), tar seg en tur ned i sandbunkeren og byr på en intern puttekonkurranse. Noe som ikke kan bli annet enn god underholdning når man har med konkurransemennesker å gjøre. For etter en hårfin miss av Vilde helt på tampen, var det yngstemann som yppet seg og dro i land seieren – og selvfølgelig passet på å juble på behørig vis.

– Yessssss! hviner Synne mens hun knytter neven og sender venninna et ertende blikk.

Landslagserfaring

Jentene har en imponerende merittliste på golfbanen. Begge har vært med på landslagssamlinger og Synne har spilt EM for juniorlandslaget.

– Det ga meg driv og motivasjon til å vise at jeg har lyst til å bli enda bedre. Ofte tar landslaget ut Oslo-folk til fordel for oss andre, og det har bidratt til at jeg vil vise dem at jeg er mer enn god nok, røper vinnerskallen Synne Lauritzen. Hun smiler lurt.

– Det har blitt veldig populært blant norske golfere å reise til USA for å kombinere studier med golf, forklarer Vilde. For USA og Florida er på mange måter paradis for en ambisiøs golfspiller, en kategori disse jentene definitivt faller innunder. Og de har få problemer med å legge ned timene som trengs for å ta nye steg. Men røper at det ikke er all verdens tid igjen til andre ting enn skole og idrett.

– Vi forlater nesten aldri campus, og vet faktisk ikke så mye om hva som finnes rundt her, innrømmer jenta som har bodd i Saint Leo i tre år. Venninnene ser på hverandre, rister så smått på hodene og flirer godt.

– Bestefar har betydd alt

Vilde representerer fortsatt moderklubben Borregaard, mens Synne er trofast overfor klubben i sitt hjerte, nemlig Skjeberg.

– Det var bestefaren min som først tok meg med. Han har egentlig betydd alt. Hver gang jeg har trent, har han vært der og støttet meg. Han er nok en av grunnene til at jeg fortsatt kjemper for golf. Han er veldig viktig for meg, så dette er litt tøft å snakke om, sier Synne. Hun blir blank i øynene og forklarer at bestefaren, Bjørn Langsholt, døde for noen år siden.

Også mamma og pappa Lauritzen spiller golf og har fulgt trofast med på diverse turneringer. Spesielt pappa er veldig opptatt av å fortelle meg hva jeg gjør feil, røper Synne.

Vilde Eriksen

 • Alder: 22 år
 • Aktuell: Spiller golf og studerer psykologi ved Saint Leo University
 • Fra: Sarpsborg
 • Familie: Mamma Hanne, pappa Dag, storesøster Jenny og lillesøster Michelle
 • Mål: Få så gode resultater som mulig
 • Beste plassering(er): 8. plass i Annika Invitational, 1. plass på hjemmebane i Saint Leo

Jentene er imidlertid nøye med å presisere at de kanskje hadde mye å lære fra foreldrene sine da de var yngre, men nå er rollene snudd om.

– Det var pappa som først tok meg med på golfbanen, men det som er morsomt nå, er jo at vi egentlig har bedre peiling enn fedrene våre. Så hvis de prøver å spørre om hvorfor vi ikke gjorde sånn eller sånn, er det bare å stikke fingeren i været å si at: Vet du hva, gå og sett deg, sier Vilde lattermildt. Men legger raskt til:

– Støtten hjemmefra betyr veldig mye. De følger alltid med og er opptatte av å høre hvordan det har gått.

Jobber med hodet

Sarpejentene er tydelige på hvorfor golf trumfer alle andre idretter.

– Jeg har også prøvd fotball og turn. Men golf er en veldig teknisk og mental sport, du bare må jobbe for å bli god. I fotball kan andre gjøre deg god, slik er det ikke i golf, beskriver Synne, mens Vilde flirer godt ved siden av.

Synne har veldig mye å tilby. Blid, sprer mye glede og jobber hardt. Hun har den attituden man trenger for for å bli profesjonell golfspiller.
Vilde Eriksen

– Bra du sier det rett ut, er beskjeden derfra. Synne nikker og smiler. Begge trekker fram psyken som en golfspillers viktigste redskap.

– Det er så lett å psyke seg ut. Frykten for å mislykkes er til stede hele tiden, fordi det er så lett å slå et dårlig slag. Den sirkelen er det vanskelig å komme ut av, beskriver Vilde. Med andre ord er selvtillit og tro på egne ferdigheter essensielt og noe jentene jobber med hver eneste dag. Det har de fått igjen for – også i livet generelt.

– Jeg hater å holde framføringer for klassen, men ved å gjøre det, har jeg fått mer selvtillit på golfbanen. Og når jeg spiller bra golf, får jeg mer selvtillit i hverdagen, forteller Synne.

Hus med basseng?

Som røper at hun er villig til å ofre mye for drømmen om å bli best.

– Hvis jeg får muligheten til å delta i LPGA-touren før jeg er ferdig med studiene, kommer jeg til å slutte på skolen for å gjøre det, forteller hun. Uten å blunke. Og har en klar plan for hva hun gjør om ti år:

– Da har jeg hus med basseng i Orlando og lever av golf. Kanskje en mann også, men det er ikke så viktig.

Play
00:39

Jentene flirer. På akkurat dette området prioriterer de to venninnene imidlertid ganske så ulikt.

– Jeg har ikke samme klare mål som Synne. Jeg vil spille så godt jeg kan og vinne flest mulige turneringer mens jeg er her, men jeg vil først og fremst gjøre ferdig psykologibacheloren og se hvor det fører, forklarer Vilde.

Har tro på Synne

Hun kan likevel tenke seg å bli boende i USA, og har blitt som en mentor å regne for sin medsarping i Saint Leo.

– Synne har veldig mye å tilby. Blid, glad, sprer mye glede og jobber hardt med både skole og golf. Hun har utviklet seg mye de siste årene og har den «jeg vil bli best»-attituden, som man trenger for å bli profesjonell.

Bare skryt, altså. Det får Synne til å rødme litt, før hun pent sier takk.

– Vilde er som en mamma for meg, for å være helt ærlig. Hun passer alltid på, og er mer opptatt av at andre skal ha det bra enn seg selv, skryter yngstemann, til latter fra «mammaen», som tross alt bare er to år eldre. Men Synne mener det hun sier.

– Det har betydd veldig mye for meg å ha henne her, hun er en jeg kan stole på, understreker 20-åringen.

Vilde er som en mamma for meg, for å være helt ærlig. Hun passer alltid på, og er mer opptatt av at andre skal ha det bra enn seg selv.
Synne Lauritzen

Jentenes trener, coach Tommy Baker, er imponert over sine norske elever.

– Vilde er en spiller som presterer best når det gjelder. Hun setter alltid laget foran seg selv, som er enhver treners drøm, forteller han. Og rosen bare fortsetter. Synne får ikke noe dårligere skussmål:

– Hun er en dynamisk spiller som kommer til å bli viktig for oss. Hennes driv, lidenskap og engasjement for å bli best, gjør at jeg tror Synne kommer til å spille på høyt nivå i mange år framover.

Fan av Petter Northug

Per i dag er ikke jentene en del av det norske landslaget i golf, men er heller ikke langt unna.

– Vi er ganske nærme når vi møter dem i turneringer, og blir slått med bare tre-fire slag, røper Synne. Som faktisk har vokst opp som nærmeste nabo til Marianne Skarpnord på Skjeberg golfbane.

Play
00:25

– Jeg har snakket og trent en del med henne, fått tips og sett hvordan hun gjør ting, sett hva som må til, forteller Synne. Jentene ser naturlig nok opp til flere av de kjente golfspillerne.

– Men jeg er faktisk mer fan av Petter Northug, utbryter Synne og ler.

– På grunn av mentaliteten hans. Han bryr seg ikke om hva andre mener og gjør det som må til, utdyper hun. Vilde er på sin side inspirert av pensjonerte Annika Sörenstam.

– Hun har vært veldig god og har bra verdier. Ydmyk på banen, men med konkurranseinstinkt. Hun setter pris på de rundt seg, beundrer Vilde.

Mye reising

Saint Leos golflag konkurrerer på det nest høyeste nivået av collegegolf i USA (division II). De reiser rundt på turneringer i hele landet, og tok en sterk fjerdeplass totalt forrige sesong.

– Vi har én turnering i året på hjemmebane. Ellers reiser vi rundt og konkurrer omtrent annenhver uke, forteller jentene. Synne har imidlertid ikke fått være med dette året og har derfor vært hjemme og terpet mens de andre har vært ute og konkurrert. Hun er mildt sagt sulten på neste år...

Det er tid for å spille litt ordentlig golf. Jentene sier ha det – og cruiser videre mot enda grønnere enger.

Play
03:19