– Jeg hadde lyst til å prøve noe annerledes. Løping er gørrkjedelig. Jeg trenger konkurranseelementet, sier Wiborg til Moss Avis, sittende på en benk utenfor hans gamle barneskole, Våk skole i Våler.

Konkurranseelementet er definitivt også til stede de gangene han spiller bedriftsfotball på Stortinget. Da kommer han ofte hjem med småskader. Som etter et møte på banen med partikollega og fiskeriminister Per Sandberg.

– Jeg tror ikke han traff ballen én gang på de 45 minuttene vi spilte, ler Wiborg.

Leggene hans fikk den æren.

Liverpool er favorittlaget. Det har vært tøffe tider siden 1993, men en maidag i 2005 skjedde det umulige: Liverpool snudde 0-3 til pause mot AC Milan i Champions League-finalen til 3-3 og seier etter straffekonk.

Erlend Wiborg rakk ikke kampstart. Det sto 0-3 da han kom frem til kameraten han skulle se kampen hos. Wiborg veddet 20 kroner på Liverpool-seier, han turte ikke mer. Veddemålet ble vunnet, men gevinsten uteble.

– Først for et par dager siden vippsa han kameraten over de 20 kronene, ler han i solsteiken utenfor Våk skole.

Vannmannen

Oppveksten i Våler var trygg og god. Wiborg er jevnlig i hjemkommunen for å treffe familie og gamle venner. Det var her han slet ut både slalåmski og fotballsko. Men det er vannet, fjorden og havet som virkelig fenger. En vannmann, som tilfeldigvis er født i nettopp dette stjernetegnet.

– Jeg var i Middagsåsen nesten hver dag. Til konfirmasjonen fikk jeg en jolle, som jeg putret rundt på Vansjø i, gjenforteller han.

Moss Avis har bedt Wiborg ta med et bilde fra barndommen.

2–3 år gammel, med oransje redningsvest og gul sydvest, gliser han mot kamera. Bildet ble tatt på seiltur. Om det var på Hvaler, Hankø eller langs svenskekysten, husker han derimot ikke.

– Jeg er glad i vannet, og elsker å bade. Det gir en frihetsfølelse.

Se bildet nederst i saken!

På den perfekte dagen seiler han inn til Skjærhalden, spiser reker, loff og majones. Gjerne med en kald øl til.

Politikerhjernen surrer og går nesten døgnet rundt. Det er med en bedre middag han virkelig slapper av.

Som alle oss andre

Når bølgenes brus ikke lokker, slapper Wiborg av på samme måte som de fleste.

– Etter en sliten fredag er det deilig å komme hjem, spise taco og skru på Netflix, forteller han.

Der reiser han inn i både historiske dokumentarer og fiktive univers. Reise gjør Wiborg gjerne – blant favorittene finner vi både USA og Øst-Asia.

I USA har han hatt sommerjobb på en aktivitetsleir. Sommerferien var også «over dammen».

En av flere sterke opplevelser på tur har vært i Vietnam, hvor reisefølget gikk inn i jungelen der det foregikk harde kamper over flere tiår i Vietnamkrigen.

Den samme tidsperioden har fenget Wiborg i sommer. En CNN-dokumentar om den kalde krigen har fått oppmerksomhet.

– Jeg er veldig interessert i historie. Vi må lære om tidligere feil for å unngå å begå de på nytt.

– Ganske sliten og redusert

Det var på slutten av ungdomsskolen og starten av videregående det politiske engasjementet ble vekket. Skoletiden på Kirkeparken ble avsluttet som russepresident, men med en liten bismak.

– Jeg er glad i en fest, men var ganske sliten og redusert etterpå. 17 dager gikk så vidt.

Vitnemålet kom så vidt ikke i boks. Wiborg strøk på nynorsk-eksamen.

Det er ingen overraskelse at han er imot nynorsk som fag der det ikke er det naturlige skriftspråket, men FrP-politikeren avskriver at det synet har noe med den nevnte eksamenen å gjøre. Det kom enda tidligere.

Senere tok han opp fag på Bjørknes. Studier i markedsføring var planen, men jobb og politikk kom i veien.

Siden den gang er det der engasjementet er blitt kanalisert. Med en fersk gradering i krav maga under beltet, får vi se en mer hardtslående Wiborg i neste stortingsperiode?