Morsrollen har gjort Elise mer motivert for politisk innsats

tRAVLE UKER: Elise Bjørnebekk-Waagen skal kombinere valgkamparbeid med morsrollen de neste ukene. Det tror hun vil gå veldig bra.

tRAVLE UKER: Elise Bjørnebekk-Waagen skal kombinere valgkamparbeid med morsrollen de neste ukene. Det tror hun vil gå veldig bra. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Lysten på en stortingsplass er ikke blitt mindre etter at Elise Bjørnebekk-Waagen ble mamma i slutten av mars. Tvert imot.

DEL

ØSTFOLD-KANDIDATENE – Jeg har nok fått et mer langsiktig perspektiv etter at Thea kom til verden. Jeg er mer opptatt av det samfunnet hun skal vokse opp i, blant annet hvilken barnehage jeg ønsker for henne og hvordan skoletilbudet er, sier 27 år gamle Elise.

Vi møter henne og en strålende opplagt Thea, som fylte fire måneder for få dager siden, klokka ni på morgenen. Men dagen har allerede vart en stund for den lille familien på tre.

–  I dag våknet hun klokka halv fem og ville ha mat, forteller Elise. Det er liten tvil om hvem som er den nye sjefen i huset.

– Tap for demokratiet

Da nominasjonsprosessen i Arbeiderpartiet starter tidlig i fjor, visste ikke 27-åringen at det ville komme en ny verdensborger før valget.

Men som andrekandidat på Aps liste i Østfold, er hun så godt som sikret en plass på Stortinget.

LIVSERFARING: Elise Bjørnebekk Waagen mener hennes livserfaringer, hun var en av dem som ble skutt på Utøya, har gjort at hun setter mer pris på livet og små gleder i hverdagen.

LIVSERFARING: Elise Bjørnebekk Waagen mener hennes livserfaringer, hun var en av dem som ble skutt på Utøya, har gjort at hun setter mer pris på livet og små gleder i hverdagen. Foto:

– Da nominasjonsmøtet ble holdt i november, var jeg godt på vei med Thea. Vi måtte gå en runde med oss selv da, finne ut om dette var gjennomførbart. Vi kom fram til at dette kunne vi få til sammen, vi er innstilt på å finne løsninger, Fredrik og jeg.

Elise er gift med Fredrik Bjørnebekk-Waagen.

– Det er jo ikke hvilken som helst jobb jeg har takket ja til. Jeg må være fleksibel og tilgjengelig også på kveldstid. Men avgjørelsen ble også prinsipielt viktig for meg. Det må være rom for alle til å delta i politikken, uansett hvilken livsfase man er i. Det hadde vært et tap for demokratiet om jeg måtte vrake denne muligheten fordi jeg er småbarnsmor.

Valgkampstart på lørdag

Og som hun selv understreker, mange kvinner har gått opp løypa for henne tidligere.

Lørdag går startskuddet for årets valgkamp i Sarpsborg Arbeiderparti. Da skal andrekandidat og sarping Elise selvfølgelig holde appell.

Deretter går det slag i slag, fram til valgdagen 11. september.

Så godt som hver eneste dag den neste måneden skal Elise delta på et eller flere arrangementer. Hun skal besøke bedrifter, delta på valgmøter, holde appeller og spre partiets politikk.

Lille Thea vil være med de fleste steder - og ektemannen Fredrik.

For dette handler også om logistikk. Lyst og motivasjon er ikke nok alene.

– Fredrik tar pappapermisjon fra 14. august og fram til valgdagen.

Elise skal selv ha permisjon, først noen uker etter valget og i noen måneder etter jul.

Tett på innbyggerne

For å få livet til å fungere som stortingsrepresentant, har de søkt om pendlerleilighet i Oslo.

Det kommer til å bli litt av en overgang fra landlige og rolige Jelsnes, men Elise gleder seg.

– Jeg er innstilt på å gi 100 prosent som politiker, men jeg skal være like mye til sted for Thea når jeg er sammen med henne. Jeg må gjøre plass til tid med henne. Men alt kan ikke planlegges. Vi må ta det litt som det kommer.

Elise har vært politisk aktiv siden hun var 15 år, men hevder hun hverken har drømt eller planlagt en karriere på Stortinget.

– Jeg har trivdes godt som kommunepolitiker og å jobbe tett på innbyggere og tjenestene. Det er tilfredsstillende å se at vi bevilger penger som umiddelbart kommer sarpinger til gode.

27-åringen vet hun har mye å lære på Stortinget, men samtidig har hun også en god bagasje med seg inn dit.

– Det er ute i kommunene velferden skapes. Så jeg skal fortsatt jobbe for at Sarpsborg skal få de aller beste vilkår.

Høyre og Frp starter en uke senere

Mens Sarpsborg Arbeiderparti har sin valgkampåpning i dag, venter Høyre og Fremskrittspartiet ytterligere en uke.

– Vi mobiliserer til valgkamp nå. Vi har tjuvstartet litt med noen småturneer rundt om i Østfold, men lørdag 19. august braker det løs for alvor, sier lokallagsleder i Sarpsborg Høyre, Marit Kildedal.

KLAR FOR VALGKAMP: Marit Kildedal (H) gleder seg til valgkampen drar i gang for fullt.

KLAR FOR VALGKAMP: Marit Kildedal (H) gleder seg til valgkampen drar i gang for fullt. Foto:

– Vi skal farge byen blå, lover hun.

Kildedal tror det blir en spennende valgkamp.

– Det er ikke gitt at Erna Solberg får ny tillit av folket, men vi skal i hvert fall gjøre alt vi kan for å gi partiet den drahjelpen de trenger i Østfold.

Høyre skal gjøre mye av det samme de har gjort de foregående valgene.

– Det handler om å snakke med folk. Så vi skal banke på dører, være til stede på arrangementer og prate politikk. Å drive valgkamp er hyggelig, og jeg ser fram til mange fine opplevelser, sier Kildedal til Sarpsborg Arbeiderblad.

Også Sarpsborg Frp har valgkampåpning på torget i Sarpsborg lørdag 19. august.

MANGE VIL BIDRA: Ifølge Rolf Agnalt vil mange Frp-ere i Sarpsborg bidra i høstens valgkamp.

MANGE VIL BIDRA: Ifølge Rolf Agnalt vil mange Frp-ere i Sarpsborg bidra i høstens valgkamp. Foto:

- Vi er motivert og klare for hektiske dager fram til valget i september. Det er en fin gjeng som stiller opp og tar sine tak der det trengs, sier leder Rolf Agnalt i Sarpsborg Frp.

Han forteller at partiet har fått noen nye medlemmer den siste tiden, som også gjerne vil bidra under valgkampen.

Artikkeltags