Thriller-valg for Freddy

OPTIMIST: Freddy Øvstegård er optimist etter valgdagsmålingen og de første prognosene. - Men det blir utrolig spennende, sier han.

OPTIMIST: Freddy Øvstegård er optimist etter valgdagsmålingen og de første prognosene. - Men det blir utrolig spennende, sier han. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Freddy Øvstegård kan bli den nye stortingskandidaten fra Sarpsborg. Men det er en thrilleravslutning som vil avgjøre det hele, og det blir ikke avgjort før fintellingen er avsluttet.

DEL

– Dette er helt sykt morsomt å se. Valgdagsmålingen viser at jeg kan ta utjevningsmandatet i Østfold. Det er Sosialistisk Venstrepartis Freddy Øvstegård som sier dette til Sarpsborg Arbeiderblad.

SV opp Kr.F. ned

Det er kombinasjonen av at valgdagsmålingen viser et dårlig valg for Kristelig Folkeparti der partiet kan ende under sperregrensen, og et godt valg for SV, som gjør Øvstegård svært optimistisk.

STORTINGSREPRESENTANT: Freddy Øvstegård ble like før midnatt intervjuet i NRKs studio i valgvaken i Moss, og der ble han presentert som stortingsrepresentant.

STORTINGSREPRESENTANT: Freddy Øvstegård ble like før midnatt intervjuet i NRKs studio i valgvaken i Moss, og der ble han presentert som stortingsrepresentant. Foto:

– Med 5,8 prosent har SV snudd årevis med motgang til en solid framgang, og når Kristelig Folkeparti kan ende under sperregrensen, kan jeg ta Østfolds utjevningsmandag. Dette er sykt morsomt å se. Det var Freddy Øvstegårds umiddelbare reaksjon da valgdagsmålingen kom 21.00 mandag kveld.

Helt jevnt

En halv time senere var Kr.F. like over sperregrensen i den siste prognosen med 4,1 prosent, og dermed ligger det an til å være helt jevnt mellom Kr. Fs. Line Henriette Holten Hjemdal og Øvstegård. For Kristelig Folkeparti er forskjellen mellom over eller under sperregrensen enorm. Havner partiet under blir det tre representanter på Stortinget, ender de over kan det bli hele åtte.

– Prognoser og målinger viser at Line Henriette Hjemdal og jeg veksler om å være inne eller ute på utjevningsmandatet. Dette er utrolig jevnt og spennende, sier Øvstegård.

Thriller

– Dette blir en thriller som ikke er avgjort før fintellingen er over. Det vipper fram og tilbake hele tiden, sier Line Henriette Holten Hjemdal.

– Hadde du trodd på forhånd at det skulle bli så jevnt?

– Ja, jeg hadde gjort mine tanker, sier Hjemdal som har vært på Stortinget i 12 år.

Må bli størst

Prognoser og målinger mandag kveld viste at det var tre partier som var inne med utjevningsmandatet fra Østfold. Arbeiderpartiet var en stund inne med sin fjerde kandidat. Men det meste av kampen sto mellom SV og Kr.F. Partiene er nesten like store i Østfold – rundt 4,4 prosent – og hvis det ikke skjer noe helt spesielt andre steder i landet er det mest sannsynlig at det partiet av SV eller Kr.F. som blir størst i Østfold tar utjevningsmandatet. I går kveld skilte det 0,1 prosent, og det vippet hele tiden.

Artikkeltags