Fem av elleve partier i Sarpsborg har kvinner på toppen av valglistene

Tar ansvar: Ann-Hege Indrevoll og Julia Brännström Nordtug er ordførerkandidat for henholdsvis Høyre og Frp i Sarpsborg. De synes det er på tide med en kvinnelig ordfører i Sarpsborg.foto: jarl M. andersen

Tar ansvar: Ann-Hege Indrevoll og Julia Brännström Nordtug er ordførerkandidat for henholdsvis Høyre og Frp i Sarpsborg. De synes det er på tide med en kvinnelig ordfører i Sarpsborg.foto: jarl M. andersen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Kvinnene er klare til å ta politisk kontroll i Sarpsborg.

DEL

På listene til årets kommunevalg er 46,2 prosent kvinner. Det er et godt stykke over kvinneandel-snittet i landet. I tillegg har fem av elleve partier i Sarpsborg kvinner på toppen av sin liste.

To av dem, Ann-Hege Indrevoll (H) og Julia Brännström Nordtug (Frp) er de største utfordrerne til ordførervervet. En jobb de begge to godt kunne tenke seg.

– Sarpsborg har aldri hatt et kvinnelig overhode. Nå er det på tide. Som kvinner kan vi se ting på andre måter, sier Brännström Nordtug.

Hun peker på at kommunen er en stor arbeidsgiver, med mange kvinnedominerte yrker.

– Damene utgjør en stor andel av dem som jobber i barnehager, skoler og innen helse og omsorg. En viktig jobb er å lytte til deres tanker og ideer til hvordan kommunens tjenester kan bli bedre og hvordan de ansatte skal trives. Mange av dem vet jeg har gode innovative løsninger, sier Frps ordførerkandidat.

Mer ut av hver krone

– Kommunen må jobbe smartere. Det finnes et stort uutløst potensial, og jeg ser så mye som kan endres. Vi må få mer ut av hver krone. I dag er Sarpsborg kommune bundet opp i et tradisjonelt tenkesett, mener Ann-Hege Indrevoll. Hun er Høyres ordførerkandidat i Sarpsborg.

Indrevoll synes det er stor forskjell på å være øverste plasserte kvinne i partiet kontra kun å sitte i bystyret.

– Jeg kunne godt tenkt meg en kone, sier hun og ler.

For å være så sterkt politisk engasjert ved siden av å ha en lederjobb krever mye.

– Jeg forsaker mye fritid, og bruker både avspasering og ferie på politisk arbeid. Men jeg klager ikke.

Ønsker engasjement

Både hun og Brännström Nordtug kan forstå at kvinner, kanskje spesielt når de har små barn, velger bort lederroller.

– Hvis de går inn i politikken, får de utrolig mye igjen. Å engasjere seg er givende. Vi får være med å påvirke hvordan skoler og barnehager skal se ut, hvordan besteforeldrene våre skal tas vare på. Dette er forhold som kvinner generelt er opptatt av, påpeker Brännström Nordtug.

Utvikling: For 20 år siden var det langt færre kvinner i politikken i Sarpsborg, sier Kristine Gustavsen. Foto: Jarl M. Andersen

Utvikling: For 20 år siden var det langt færre kvinner i politikken i Sarpsborg, sier Kristine Gustavsen. Foto: Jarl M. Andersen

Som kvinner med ambisjoner har de selv aldri blitt møtt av fordommer. Men de har hørt historier om kvinner som ikke blir lyttet til – nettopp fordi de er kvinner.

– Det aller viktigste er uansett at jeg blir respektert for den jeg er. Kvinner må engasjere seg i politikken fordi de har lyst til det, mener Brännström Nordtug.

Engasjement er vesentlig for Indrevoll også:

– Jeg savner lidenskap hos sarpinger. Det er som om de har mistet troen på at de kan påvirke og endre ting her i kommunen. Vi politikere blir rett og slett ikke målt på hva vi får til. Samfunnsdebatten er nesten fraværende. Folk i Sarpsborg må mene noe og stille krav til politikerne, mener Indrevoll.

Tre kvinner på topp i Rødt

I partiet Rødt i Sarpsborg er det damene som regjerer.

– At det ble slik er nok litt tilfeldig. Men samtidig er da også Rødt et veldig feministisk parti. Kvinner blir oppfordret til å ta lederverv. Vi blir satt pris på i partiet, sier Linn Anette Belsby til SA.

Hun er Rødts førstekandidat på lista. Deretter følger Cecilie Skaug mens Nexhmije Duriqi står på tredjeplass. Forskjellen fra valget for fire år siden er enorm. Da var det ingen kvinner på Rødts liste.

På de ti øverste plassene i år befinner det seg ytterligere to kvinner: Besa Emini og Mette Enggrav.

Belsby har bare engasjert seg i politikken i et par år, men det føltes naturlig å ta mye ansvar tidlig. Og det har gitt mersmak, føler Belsby.

Hun synes det er bra at Sarpsborg-kvinner vil ta lederverv, både i politikken og arbeidslivet.

Røde damer:  Cecilie Skaug, Nexhmije Duriqi og Linn Anette Belsby har de tre øverste plassene på Rødts liste. Foto: Privat

Røde damer: Cecilie Skaug, Nexhmije Duriqi og Linn Anette Belsby har de tre øverste plassene på Rødts liste. Foto: Privat

– Hjemme hos oss byr ikke det på noen problemer. Det er mannen min som er hjemme når jeg er på politiske møter. Det har vært helt naturlig for oss med en slik organisering, sier Belsby.

Hvorfor kvinner i Sarpsborg er så framtredende i politikken, kan ha å gjøre med byens historie, tror Belsby.

– Sarpsborg er en arbeiderby. Vi har aldri hatt overklasse og er vant til å kjempe for alles rettigheter, kommenterer hun.

Kristine har gått i bresjen

For 20 år siden var politikken langt mer mannsdominert enn nå, fastslår Kristine Gustavsen.

– Det var få kvinner med den gangen. Men SV har vært et foregangsparti i så måte. Helt siden jeg startet opp var partiet opptatt av å stille med annenhver kvinne og mann på valglistene, sier Gustavsen.

På førsteplass

Både hun og partiet har like lenge vært opptatt av likestilling.

– Men uansett om man er kvinne eller mann, så handler det om å være tydelig og bestemt som politiker. Jeg har alltid stått for det jeg mener, kommenterer hun.

Gustavsen synes det er bra at kvinnene nå tar langt større plass i politikken. Hun er selv innstilt på førsteplass på SVs liste i Sarpsborg.

– Jeg føler at jeg har jobbet hardt og har fortjent den plassen, sier hun.

På de to tiårene hun har vært politisk aktiv er ikke kvinneutviklingen den som dominerer, synes likevel Gustavsen.

– Hardere kamp

– Den største forskjellen da og nå er at lokale politikere har blitt langt styggere mot hverandre. De er mer opptatt av å anklage og snakke nedsettende om hverandre i stedet for å markedsføre egen politikk. Kampen har blitt langt hardere. Jeg liker ikke den utviklingen, sier Gustavsen til SA.

– Gode tall for Sarpsborg

Forsker Yngve Flo er imponert over kvinneandelen på valglistene i Sarpsborg.

– Dette lover godt for kommunen, mener Flo, som jobber ved Uni Resarch Rokkansenteret i Bergen.

Men det er ikke dermed sagt at kvinnene tar like stor plass når valget er over.

– Ekstrastemmer kan få stor betydning. Her tror jeg ikke folk flest stemmer fram enten kvinner eller menn, men derimot de politikerne som er mest profilert på forhånd. Velgerne går mot synlighet, hevder Flo.

Gode kvinnelige forbilder er likevel viktig, mener forskeren. De baner vei for andre.

– Forskning viser dog at organiseringen av det politiske arbeidet ikke fremmer kvinnelig deltagelse. Kvinnene ønsker å delta på møter i arbeidstiden, så de ikke får den store belastningen på ettermiddagen. Mange kvinner føler fortsatt at de ikke har tid til å engasjere seg politisk på grunn av det, mener han.

Artikkeltags