Nå utfordres Ap-Sindre av Frp-Julia

UTFORDRES: Sindre Martinsen-Evje takker Julia Brännström Nordtug for debatten på torget lørdag. I en fersk måling er det Frp-politikeren som er ordførerens største utfordrer.FOTO: Tobias Nordli

UTFORDRES: Sindre Martinsen-Evje takker Julia Brännström Nordtug for debatten på torget lørdag. I en fersk måling er det Frp-politikeren som er ordførerens største utfordrer.FOTO: Tobias Nordli

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Julia Brännström Nordtug (Frp) er nå Sindre Martinsen-Evjes (Ap) fremste utfordrer i kampen om ordførerkjedet.

DEL

– Dette er jo veldig gledelig. Men dette er bare en meningsmåling, og vi skal ikke ta noen ting for gitt, sier Brännström Nordtug til SA.

Frp vinneren

For Frp framstår som vinneren på meningsmålingen SA nå presenterer,

Hele 18,5 prosent av de spurte sier de ville stemt Fremskrittspartiet dersom det var valg nå. Det er et byks på nesten 7 prosentpoeng fra SAs måling i april, og det ville gitt to nye mandater i bystyret.

Dermed seiler Julia Brännström Nordtug opp som en reell kandidat til å bli Sarpsborgs ordfører etter 14. september.

– Dette viser at vi er i ferd med å få vist velgerne at vi utgjør et reelt alternativ til dagens politiske styre, sier hun, samtidig erkjenner hun at Frp-leder Siv Jensens oppfordring til Kommune-Norge om å si nei til å ta imot syriske flyktninger, også kan ha gitt en Frp-effekt lokalt. Brännström Nordtug bekrefter også at hun støtter sin partileders syn.

For Arbeiderpartiet er det altså tilbakegang. Selv om undersøkelsen viser at Ap og ordfører Sindre Martinsen-Evje fremdeles holder stand, er det store forspranget partiet hadde tidligere i vår, krympet betraktelig.

I undersøkelsen får Ap 44,9 prosent av stemmene. Det er en tilbakegang på hele 8 prosent fra undersøkelsen SA presenterte i april. Da ville Ap fått rent flertall i bystyret, men hadde dagens meningsmåling vært valgresultatet ville partiet mistet et mandat i bystyret, fra dagens 21 til 20.

Ap: – Velgerne avgjør

Ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) tror 44,9-tallet for Ap nok kan være nærmere «normalen» enn 53-prosentmålingen fra i vår. Han tror både den og dagens måling påvirkes av den nasjonale tendensen.

– En meningsmåling er uansett en meningsmåling. Men dette gir oss motivasjon til å brette opp ermene, og jobbe hardt i innspurten. Og så er det velgerne som avgjør, sier Martinsen-Evje.

Sosialistisk Venstreparti og Senterppartiet sikrer imidlertid fortsatt rødgrønt flertall med to relativt gode målinger, som gir henholdsvis én og to bystyremandater.

Dermed har de rødgrønne 23 mot opposisjonens 20 mandater. Men styrkeforholdet henger i en tynn tråd.

(saken fortsetter under bildet)

For målingen viser at Sp er det partiet som er nærmest å miste et mandat.

Høyre gjør en skuffende måling, men er likevel partiet som ligger nærmest til å vinne et mandat.

Med andre ord: Mister Sp et mandat til Høyre er det altså 22–21 i favør de rødgrønne, og helt åpent.

Det vil i så fall være en oppmuntring for Høyre som i dagens måling mister to bystyremandater. Partiet er på målingen det tredje største med 17 prosents oppslutning.

Artikkeltags