De unges valg

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LederArbeiderpartiet ble en klar vinner av årets skolevalg. Høyre og Fremskrittspartiet taper stort. Ap gjør det historisk godt blant de unge. Det gjelder både i landet totalt sett og i Østfold og Sarpsborg spesielt.

LES OGSÅ: Ap vant skolevalget

Jonas Gahr Støre & co. kan notere 31,9 prosent på landsbasis, 38 prosent i Østfold og hele 55,4 prosent på St. Olav videregående skole. Den store oppslutningen på Sarpsborgs største videregående skole bygger godt opp om meningsmålingene Sarpsborg Arbeiderblad har gjennomført i Sarpsborg de siste ukene: Arbeiderpartiet har et godt grep på ungdommen i Sarpsborg.

LES OGSÅ: Rødt er inne, men også de borgerlige styrkes

Samtidig er det en kjent sak at gruppen unge velgere er underrepresentert på selve valgdagen. Så Ap har en stor jobb med å få førstegangsvelgere til valgurnene – det kan være avgjørende for Ap i det som ser ut til å bli en valgthriller i Sarpsborg.

Skolevalg er riktignok ikke det samme som valget ved de ordentlige stemmeurnene, men vi kan ofte lese trender ut fra skolevalgene. Høyres valgseier i 2013 kom i kjølvannet av rekordoppslutningen ved skolevalget uka før. SVs solide oppslutning blant de unge i 2001 løftet partiet ved stortingsvalget dette året. Tilsvarende ble nedturen til SV varslet gjennom skolevalget rett før lokalvalget i 2011.

Nå er det grunn til å merke seg at den unge generasjonen, ifølge valgforsker Johannes Bergh, har blitt mer lik befolkningen for øvrig. Det kan være en viktig årsak til at Arbeiderpartiet har økt i oppslutning i skolevalget. Arbeiderpartiet har gjennomgående gjort det betydelig dårligere ved skolevalg enn ordinære valg. Unntaket var 2011-valget som ble preget av massakren 22. juli.

Skolevalget er et barometer på hvor valgvinden blåser ved kommune- og fylkestingsvalget. Mer interessant er at skolevalget gir en enda bedre pekepinn på hva som kan komme til å skje ved stortingsvalget i 2017. Da vil nemlig alle disse ungdommene ha stemmerett.

Artikkeltags