En grønn og ekte stemme

Føltes riktig: – Det er første gang det har vært deilig å stemme ved et lokalvalg, sier Jane Hupe som føler seg hjemme hos MDG. Her er hun sammen med valgmedarbeiderne Malin Tofteberg og Linda Rubasha. foto: jarl morten andersen

Føltes riktig: – Det er første gang det har vært deilig å stemme ved et lokalvalg, sier Jane Hupe som føler seg hjemme hos MDG. Her er hun sammen med valgmedarbeiderne Malin Tofteberg og Linda Rubasha. foto: jarl morten andersen

Artikkelen er over 4 år gammel

Jane Hupe (47) følte hun kom «politisk hjem» da hun oppdaget Miljøpartiet De Grønne.

DEL

Klokken 18.00 i går troppet den miljøbevisste damen opp på Hafslund skole for å gjøre sin borgerplikt.

For henne var valget enkelt. Stemmen gikk til Miljøpartiet De Grønne (MDG). Et parti som utropes til den store valgvinneren landet over – og som også ser ut til å gjøre et godt valg her i Sarpsborg.

– MDG har et grunnfundament på etikk. Det liker jeg. Ingenting skal gjøres om det ikke har bæreverdig kraft over tid for mennesker og annet liv. Det synes jeg er et mer riktig utgangspunkt enn kortsiktige løsninger i vår by.

Arbeiderkampen over

Jane Hupe er psykiatrisk sykepleier og bildekunstner. Hun vokste opp i Sarpsborg og kommer fra en Arbeiderparti-familie. Og det var også her hun følte seg hjemme politisk i mange år. Men det forandret seg.

– Arbeiderkampen er over. Vi har det så godt. Da blir det å jobbe for stadig å forbedre velferden for folk som allerede har det bra. Det liker jeg ikke. Spriket mellom fattig og rik øker, både i Sarpsborg og ikke minst i forhold til resten av verden. Det kan ikke fortsette slik.

Hun er kritisk til at ett parti har fått styre Sarpsborg, mer eller mindre urørte, i over hundre år. Ap har stått for mye bra, men hun provoseres over hvordan de har latt byen og historiske verdier forfalle.

– Ap har sviktet over tid med Borgarsyssel, Kirkegata skole og Sandesundsveien barneskole. Taktikken kan virke å la forfallet gå så langt at det blir for kostbart å gjøre noe med det, mener hun.

Hun er medlem i partiet, men står ikke på lista.

– Standardene for hvordan man skal diskutere politikk blir taktikk for meg. Det gidder jeg ikke å være med på. Jeg passer ikke inn i de politiske strukturene som finnes.

Jane Hupe føle MDG er ekte.

– MDG har et ekte engasjement av folk som er glad i byen. Det ble blant annet bevist da medlemmer i MDG stilte opp og hadde dugnad. De bidro under oppussing av Kantskjærboligen på Borgarsyssel.

Da er det noe ekte i det. Det er et virkelig engasjement og noe annet enn å sitte og diskutere og forsvare seg politikk.

Jane Hupe liker grunnverdiene til partiet.

– MDG mener at vi må ned på levestandard. Jeg er enig. Etter min mening blir vi ikke lykkeligere av å fråtse mer. Vi har nok. Jeg mener vi er i ferd med å miste selvrespekt og verdighet i forhold til resten av verden.

Hun ønsker seg et samfunn som har etiske verdier.

– Jeg vil ikke spise mat som er full av antibiotika bare fordi noen tjener mer penger på et industrilandbruk. Jeg kan velge å mene at flyavgift er brysomt – jeg har jo også lyst til å reise. Eller så kan man være villig til å se hvilken pris måten vi lever på har.

– Olja vil ta slutt

MDG mener det er mulig å avvikle all norsk petroleumsvirksomhet innen 20 år. Hvordan skal det gå med norsk økonomi da?

– Olja vil ta slutt en gang uansett. Vi mener det er viktig å være i forkant og legge om til grønne arbeidsplasser mens vi ennå har økonomisk mulighet til det, svarer hun.

– I mellomtiden forårsaker vi en mengde CO2-utslipp som er årsak til flom og tørke i den 3. verden. Hvem betaler for det da? Hvem er da egentlig skyld i at det kommer flyktningstrømmer til Europa. Vi vil bare ha godene. Men det kan vi ikke. Det går ikke an å skrive seg ut av verden og tro at vi bare skal ha godene. Vi har hatt flaks som er født her, men vi eier ikke retten på trygghet og velferd.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) vil utrede offentlig kontrollert produksjon og omsetning av cannabis og startet et forsøksprosjekt med strengt regulert legalt salg av cannabis og marihuana,

Jane Hupe støtter at et forsøk prøves ut, men sier at hun personlig er imot legalisering av narkotiske stoffer.

– Jeg jobber i psykiatrien og ser hvor uheldig hasj er på blant annet psykosepasienter. Jeg ønsker heller ikke at mine barn skal få fri tilgang på hasj, sier hun.

– Men jeg ser at den ruspolitikken som føres i dag, er feilslått. Mange rusmisbrukere strever og får ikke det riktige hjelpetilbudet. Også her trengs det en endring.

Artikkeltags