– Livet er politikk

VIL AT UNGE SKAL STEMME: Emilie Amundrød,(SV, f.v.), Hannah Kardoley (Ap), Andreas Brännström (Frp) og Karoline Veiden (H) mener det er viktig å bruke et enkelt språk for å fenge unge velgere. De råder også ungdom til å orientere seg på nett, for eksempel gjennom SAs Velgerhjelpen og partienes egne nettsider. Foto: Jarl M. Andersen

VIL AT UNGE SKAL STEMME: Emilie Amundrød,(SV, f.v.), Hannah Kardoley (Ap), Andreas Brännström (Frp) og Karoline Veiden (H) mener det er viktig å bruke et enkelt språk for å fenge unge velgere. De råder også ungdom til å orientere seg på nett, for eksempel gjennom SAs Velgerhjelpen og partienes egne nettsider. Foto: Jarl M. Andersen

Artikkelen er over 4 år gammel

I politikken er de motstandere, men én ting er disse fire ungdommene enige om: Det er viktig at førstegangsvelgerne bruker stemmeretten sin.

DEL

Emilie Amundrød (Sosialistisk Venstreparti), Hannah Kardoley (Arbeiderpartiet), Andreas Brännström (Fremskrittspartiet) og Karoline Veiden (Høyre) er midt i en hektisk valgkamp. De har alle sine spesielle hjertesaker, men én av dem er felles: Å få unge til å bruke stemmeretten sin.

– Det er bedre å stemme blankt enn å la være å stemme, mener Emilie Amundrød (18), som står på 8. plass på SVs liste.

– Også er det viktig at unge vet at deres stemme teller. Unge og eldre har ofte ulike meninger, poengterer Aps Hannah Kardolay (17), som står på 46. plass på Arbeiderpartiets liste.

Lite interesse blant unge

Som unge politikere opplever de fire at mange i omgangskretsen ikke er særlig interessert i politikk.

– Mange unge opplever ikke politikk som relevant. Jeg tror det er viktig å få unge til å forstå at livet deres og det de er opptatt av også er politikk. Skolen de går på, bussen de tar og fritidsaktivitetene deres er politikk, poengterer Karoline Veiden (18), som står på 11. plass på Høyres liste.

Hun går i tredje klasse på St. Olav videregående skole. Der kan diskusjonene brått bli heftige, for to av hennes beste venninner går i samme klasse, men mens Karoline er solid forankret på høyresiden politisk, står Emilie Amundrød og Hanna Kardoley på venstresiden.

Enkelt språk er viktig

Andreas Brännström (21) er lillebror til Frps ordførerkandidat, Julia Brännström Nortug, og noen år eldre enn de tre jentene vi snakker med. Likevel representerer han helt klart våre yngste politikere. Brännström, som står på 9. plass på Frps liste, er opptatt av at både politikere og media bør føre et enkelt språk for å få unge til å engasjere seg i politikk.

– Det kan nok virke overveldende å sette seg ned og lese alle valgprogrammene. Det blir fort mange vanskelige ord. Vi må forenkle språket, sier Brännström, som oppfordrer unge til å sjekke partienes nettsider for å enkelt sette seg inn i hva de ulike partiene står for. Han forklarer også gjerne forskjellen mellom de ulike partiene, om noen spør. Valgomater, som Velgerhjelpen på sa.no, kan også være til god hjelp om man er usikker.

– Det som skiller Velgerhjelpen på sa.no fra mange andre valgomater, er at den går konkret på mange lokale enkeltsaker. Det er veldig bra, for det er jo enkeltsaker folk er opptatt av. Utfordringen er at folk flest ikke kan så mye om alle disse sakene og ikke har en mening om dem, sier Karoline Veiden.

UNGE VELGERE

  • Valgdeltakelsen blant førstegangsvelgerne i Norge gikk opp med ti prosentpoeng ved stortingsvalget i 2013 i forhold til stortingsvalget i 2009.
  • 66,5 prosent av velgerne mellom 18 og 21 år stemte i 2013.
  • Man så en lignende tendens ved kommunevalget i 2011.

Kilde: NRK

Artikkeltags