På Alvim stemte kun 33,3 prosent

Skuffet: Stemmestyreleder Jorun Nordlie kan bare konstatere at færre stemte ved Alvim valgkrets enn ved forrige valg. Foto: Jarl Morten Andersen

Skuffet: Stemmestyreleder Jorun Nordlie kan bare konstatere at færre stemte ved Alvim valgkrets enn ved forrige valg. Foto: Jarl Morten Andersen

Artikkelen er over 4 år gammel

Målet var å få flere Alvim-beboere til å stemme. Det stikk motsatte skjedde.

DEL

– Dette synes jeg er leit. Vi hadde håpet på en økning her, sier Lene Gunstrøm som er valgansvarlig i Sarpsborg kommune.

Valgoppslutningen på beskjedne 36 prosent ved forrige kommune- og fylkestingsvalg fikk oppmerksomhet utover Sarpsborgs grenser. Alvim ble valgkretsen i landet med dårligst oppslutning.

– Nå er det kun 33,3 prosent som stemte, opplyser Gunstrøm til Sa.

Hun påpeker at det nå vil bli tatt en evaluering rundt tiltakene for å øke valgoppslutningen ved Alvim valgkrets.

Flere tiltak

For det har blitt gjort en innsats for å få flere til å bruke stemmeretten sin på Alvim.

Før valget besøkte ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) og Høyres Marit Kildedal og Grete Moræus Stray Alvimhaugen skole for å fortelle hvorfor det er så viktig å bruke stemmeretten sin.

Målet var at barna skulle gå hjem og snakke med foreldrene sine om valget.

FAU ved skolen arrangerte også valgkafé både søndag og mandag i et forsøk på å skape en ekstra hyggelig ramme rundt kommune- og fylkestingsvalget.

– Vi hadde håpet på større oppslutning i og med at det er gjort tiltak, sier Jorun Nordlie som er stemmestyreleder ved Alvim valgkrets.

Hun var til stede ved valglokalet både søndag og mandag. Og hun hadde håpet og trodd at tiltakene ville gitt resultater.

– Det er litt skuffende for oss som har valg under huden. Det er jo moro med valg. Selv har jeg arbeidet med valg i over 30 år.

Ikke optimistisk

Da SA snakket med Jorun Nordlie i 18.30-tiden i går kveld var hun ikke så veldig optimistisk med tanke på valgoppslutningen. Hun så allerede da hvor dette bar.

– Vi mangler nå 50 stemmer for å nå opp til valgoppslutningen ved forrige valg. Så det spørs om dette går, sa hun.

Litt lenger nede i korridoren var det foreldremøte, og håpet var at flere av deltakerne ville legge turen innom valglokalet på vei ut.

I forkant av stortingsvalget i 2017 vil trolig Sarpsborg kommune sette inn ytterligere tiltak for å lokke Alvim-beboerne til valgurnene.

– Kanskje vi må stå på utsiden av nærbutikken lørdagen før valget og snakke direkte med velgerne der, sier hun.

– Klart jeg stemmer!

For Hoang Van Lyphan er det en selvfølge å gjøre sin borgerplikt. – Det er viktig å stemme, sier han.

Viktig: Hoang Van Lyphan bruker alltid stemmeretten sin. Det synes han er viktig.

Viktig: Hoang Van Lyphan bruker alltid stemmeretten sin. Det synes han er viktig. Foto:

I går møtte han opp på Alvimhaugen skole for å stemme. Og han hadde ingen betenkeligheter med å fortelle hvilket parti han støttet.

– Det er enkelt. Jeg jobber og er en arbeider. Derfor blir det Arbeiderpartiet, sier han til SA.

Hoang Van Lyphan kommer opprinnelig fra Vietnam, men har bodd i Norge i over 20 år. Han stemmer ved hvert eneste valg.

– Det er viktig å følge med i samfunnet hvor vi lever, sier han som er overrasket over at det er så få som stemmer i valgkretsen han tilhører.

– De viktigste sakene for meg er skole og sykehjem. Det er viktig at barna har det bra – det er jo de som skal ta over og bygge samfunnet videre, sier han.

Også i Sarpsborg kommune totalt var valgdeltakelsen lav. Kun 51,9 prosent av sarpingene brukte stemmeretten sin, mens det for fire år siden var 56,3 prosent som stemte, melder kommunen på sin nettside.

Artikkeltags