9857 har allerede stemt

Artikkelen er over 4 år gammel

Av de 42.907 stemmeberettigede i Sarpsborg kommune har snaut en fjerdedel stemt, søndag kveld.

DEL

– Det har kommet 6.072 stemmer i dag, det er en litt lavere valgdeltakelse på søndagen enn for fire år siden, forteller valgansvarlig Lene Gunstrøm i Sarpsborg kommune til SA søndag kveld.

Valgansvarlig: Lene Gunstrøm oppfordrer folk til å besøke sitt nærmeste stemmelokale, og kan fortelle at det blant annet er gratis parkering i sentrum.

Valgansvarlig: Lene Gunstrøm oppfordrer folk til å besøke sitt nærmeste stemmelokale, og kan fortelle at det blant annet er gratis parkering i sentrum.

Ved forrige kommunevalg, i 2011 avla 18,19 prosent av de stemmeberettigede sarpingene sin stemme på søndag, i år er tallet for søndag 14,15 prosent.

Det går 5 til 10 ganger så raskt

Håkon Paulsen, leder av Gamle Sarpsborg valgkrets om elektronisk manntall

Det er samtidig verdt å merke seg at kommunen følger en trend i landet for øvrig, flere stemmer før valgdagen. I år har 3.785 sarpinger forhåndsstemt, mot 3.130 i 2011.

Fem til ti ganger raskere

Stemmetallene er tilgjengelig så tidlig fordi Sarpsborg, som en av et 20-talls kommuner, er med i forsøkt med elektronisk avkryssing i manntallet.

– Det går fem til ti ganger så raskt, før måtte vi fram med linjalen og krysse på rett linje, mens nå er det elektronisk, sier leder for stemmestyret i Gamle Sarpsborg valgkrets, Håkon Paulsen.

Skryter av tempoet: Ifølge Håkon Paulsen, leder av stemmestyret for Gamle Sarpsborg, går avkryssingen fem til ti ganger raskere. Her med kretsansvarlig Henriette G. Brostrøm. Alle bilder: Vetle Halvorsen

Skryter av tempoet: Ifølge Håkon Paulsen, leder av stemmestyret for Gamle Sarpsborg, går avkryssingen fem til ti ganger raskere. Her med kretsansvarlig Henriette G. Brostrøm. Alle bilder: Vetle Halvorsen Foto:

– De aller fleste har med valgkort og da bare skanner vi det, for dem som ikke har med valgkort ser vi på legitimasjonen og slår inn fødselsnummer, forklarer han.

Stein Juliussen, leder av stemmestyret for Borgen valgkrets forteller om det samme.

Jevn strøm: Stein Juliussen, leder av stemmestyret for Borgen valgkrets, forteller om en jevn strøm av stemmende i går.

Jevn strøm: Stein Juliussen, leder av stemmestyret for Borgen valgkrets, forteller om en jevn strøm av stemmende i går.

– Siden vi åpnet klokken 12 har vi hatt et jevnt sig, det var noen som ventet da vi åpnet, så var det rolig litt før det tok seg opp igjen.

Kan stemme overalt

– Jeg håper alle kommer seg til stemmeurnene i dag, de har åpent mellom 10 og 21, sier valgansvarlig Gunstrøm.

På grunn av den elektroniske avkryssingen trenger man heller ikke oppsøke valglokalet som står påført valgkortet.

– Det er bare å gå til nærmeste valgsted, understreker Gunstrøm.

Valget

  • Det skal velges 43 bystyrerepresentanter og 35 fylkestingsrepresentanter.
  • Valglokalene har åpent fra klokken 10 til 21 på mandag.
  • Kommunen har oversikt over valglokalene her.

Artikkeltags