Alliansevandringene, som startet 25.juli ved Skee kyrka i Strömstad, nådde sitt sluttpunkt på selveste olsokdagen 29.juli da femte og siste etappe gikk fra middelalderkirken i Skjeberg til Borgarsyssel museum. Med temaet "allianser" som bakgrunn for årets Olavsdager kunne vandrerne bli bedre kjent med området over grensen og fram til Sarpsborg. Rundt 50 vandrere la i vei på siste etappe.

Lærer om distriktet

Blant vandrerne er det tre damer som har vært med på alle etappene, nemlig Åslaug Gabestad og Sissel Engen fra henholdvis Varteig og Ise, og Sigrid Kvaale fra Oslo. Sistnevnte forteller at hun har hatt stor glede av å oppleve Østfold langs pilegrimsruta kalt Borgleden.

– Jeg er vant til å gå turer i Oslo, i Frognerparken. Der har vi jo Monolitten, så for meg var det spesielt å gå langs Iddefjorden og se stedet der Monolitten kommer fra. Jeg lærer mer om distriktet og Østfold, forteller hun ivrig. 

De tre vandrerne forteller at det bare var sarpingene Gabestad og Engen som kjente hverandre fra før, men at de gjennom vandringene har skapt nye vennskapsbånd.

Felleskap og stillhet

– Vi har møtt nye mennesker hver dag, og det er gøy å oppleve noe i fellesskap. Selv om det er en ny tur hver dag så er menneskene, dagene, naturen og turen forskjellige, forteller Sissel Engen.

De tre nye vennene understreker at man ikke må satse på mange kilometer for å gå pilegrimsvandring.

– Mange av delene i Borgleden er fint egna for familier å gå. Det frister til gjentakelse i alle fall, forteller Gabestad.

For de tre damene har roen og fellesskapet gjort pilegrimsvandringene spesielle.

– Man ser ting på en annen måte når man kommer unna trafikken. Og så er det spesielt å høre på stillheten. Noen perioder skal vi bare gå og være stille, og det føles godt, forteller Sigrid Kvaale.

Økende interesse

Den siste pilegrimsetappen startet med tidebønn i Skjeberg kirke. Deretter ble vandringen ledet av pilegrimsprest Helene Selvik fra Pilegrimsfellesskapet Sta. Maria i Sarpsborg. Hun forteller at det er ulike mennesker som deltar på vandringene.

– Vi opplever en økning i interesse for pilegrimsvandring på landsbasis. Noen har gått mye før, andre har ikke gått pilegrimsvandring. Men folk syns det er spennende å se landskapet på en annen måte, og få lokalkunnskap og høre om fornminner.

I anledning tusenårsjubileet for bryllupet mellom kong Olav og dronning, har det blitt laget en ny vandrestav av dronningen, i tillegg til Olavsstaven som blant annet var med på pilegrimsvandring fra Nidaros til Sarpsborg i jubileumsåret 2016. Dronningstaven er laget og utformet av Kai Ringsrud.

Bildeserie

Alliansevandringene: siste etappe

 

Alliansevandringene

  • Er en del av Olavsdagene 2019.
  • Arrangeres av Borg bispedømme, Pilegrimsfellesskapet Sta. Maria i Sarpsborg og Olavsdagene.
  • Vandringene følger Borgleden.

Ruta:

  • 25.juli: Skee (Strömstad) - Elgåfoss, ca. 10 km.
  • 26.juli: Elgåfoss - Bakke, ca. 22 km.
  • 27.juli: Bakke - Fredriksten Festning - Halden sentrum, ca. 16 km.
  • 28.juli: Rød Herregård - Ingedal kirke, ca. 16 km.
  • 29.juli: Skjeberg kirke - Borgarsyssel musem, ca. 10 km.