Varmestua har to utfordrende år foran seg

Herre i eget hus: Torgeir Tveter, leder av representantskapet i Varmestua, og pastor i Metodistkirken, fortalte de samlete menighetene om Varmestuas situasjon de neste to årene. Utfordrende, men samtidig preget av lokal giverglede.Foto: Vetle Halvorsen

Herre i eget hus: Torgeir Tveter, leder av representantskapet i Varmestua, og pastor i Metodistkirken, fortalte de samlete menighetene om Varmestuas situasjon de neste to årene. Utfordrende, men samtidig preget av lokal giverglede.Foto: Vetle Halvorsen

Artikkelen er over 4 år gammel

Sarpsborg-menighetene samlet seg og ga til Varmestua, 1. januar.

DEL

Det fellesdrevne tilbudet var, utenom historie, i sentrum, da byens menigheter var samlet til økumenisk gudstjeneste, 1. januar.

Varmestua har, som omtalt i juni, blitt herre i eget hus.

– Det var ikke så lett å finne et sted i Sarpsborg som også ga den beskyttelsen brukerne trengte, så vi valgte å kjøpe, forklarer Torgeir Tveter, leder for representantskapet ved Varmestua, og pastor i Metodistkirken.

– Har lånt en del penger

– Vi måtte gi 2,2 millioner for det og vi har lånt en del penger, så utfordringen i de kommende år, særlig de to neste, er stor. Men vi har tro, sa Tveter til de samlete i Sarpsborg Frikirke som var vertskap for gudstjenesten.

Vil betale ned mye, fort

Den daglige driften av lavterskeltilbudet går, ifølge Tveter godt, men det er gjelden som tynger.

– Vi har to lån de neste to årene, utfordringen er å bli kvitt det ene, utdyper Tveter overfor SA etter gudstjenesten.

– Vi vil få ned gjelden, for når vi har omtrent en million i lån er det sammenlignbart med å betale husleie, fortsetter han.

Selv om tilbudet får penger via ulike støtteordninger, er det vanskeligere å få støtte til å betale ned gjelden.

Derfor arrangerte de nylig en støttekonsert i nettopp metodistkirken. Det ga klingende mynt.

Enklere å få hjelp

Selv om økonomien er stram de neste to årene, beskriver pastoren lokalsamfunnet som gavmildt.

– Vi tok endelig over i november og nå er det mye enklere å få hjelp av for eksempel lokale entreprenører, når noe på huset må fikses, de opplever at de støtter varmestua direkte.

I gamle trakter

Kveldens preken var ved Knut Refsdal, leder i Norges Kristne Råd, og tidligere pastor i nettopp metodistkirken i Sarpsborg.

Hans budskap var blant annet å tenke over hva man kunne lære av historien og å se på hvilken rolle kirkene kan spille i byen de neste tusen årene. Optimisme var også et helt klart stikkord.

– Hva kan vi lære av dette når vi ser tilbake på historien siste tusen år? Blant annet at den er full av overraskelser, at den aldri går helt i stå, at historien ikke er forutbestemt, men at den styrer av menneskers valg, uten at det betyr at gud ikke bryr seg, sa Refsdal.

Et utdrag fra Jeremia, 29. ble fulgt opp med noe som føltes som et apropos Varmestua:

– Det å være del av, det å drive et lokalsamfunn som er godt å leve i for mennesker er en kjempestor dugnad som krever innsats fra mange, i det dugnadslaget har kirkene i Sarpsborg alltid vært viktige.

Artikkeltags