Skaffet seg minner for livet i Danmark

INNOVATIVE UNGDOMMER: Bak f.v.: Alexandra Lemming Karlsen, Benjamin Grønberg, Ingvill Katrine Gabestad, Jullianne Paulsen, Selma Andreassen, Signe Smaaberg Lunde, Sofie Johansen og Kai Herman Pinaas. Foran f.v.: Kristian Bergerud, Ole Johann Engh, Victoria Ukaegbu og Vilde Fredriksen.

INNOVATIVE UNGDOMMER: Bak f.v.: Alexandra Lemming Karlsen, Benjamin Grønberg, Ingvill Katrine Gabestad, Jullianne Paulsen, Selma Andreassen, Signe Smaaberg Lunde, Sofie Johansen og Kai Herman Pinaas. Foran f.v.: Kristian Bergerud, Ole Johann Engh, Victoria Ukaegbu og Vilde Fredriksen. Foto:

Ungdommer fra Varteig barne- og ungdomsskole representerte Sarpsborg i verdens største teknologi- og kunnskapskonkurranse i København. Det ble ingen topplassering, men det ble mange nye venner og minner for livet for ungdommene.

DEL

Lørdag konkurrerte The Brainmasters fra Varteig barne- og ungdomsskole i den skandinaviske finalen i Roskilde, i First Lego League, som er Nordens største kunnskapsturnering for barn og unge. Rundt 600 skandinaviske barn og unge var samlet i Roskilde for å konkurrere om gjeve priser innen forskning, teknologi, robotkjøring og kjerneverdier.

The Brainmasters fra Varteig barne- og ungdomsskole ga alt, og selv om det ikke ble noen pris på laget i Danmark, kunne laget reise hjem til Sarpsborg med hodene hevet etter en formidabel innsats.

– Vi hadde en fantastisk tur hvor vi lærte mye, og skaffet oss mange nye venner. Det er ingen overdrivelse å si at det ble skapt minner for livet på denne turen, sier lærer på Varteig skole Fredrik Reiten.

The Brainmasters er en gjeng realfagsglade elever bestående av åtte jenter og fire gutter i alderen 12 og 13 år. Laget deltok for første gang under fjorårets First Lego League, og kom da på andreplass i den regionale finalen. Dermed ble det ellevill jubel og stor vinnerglede da laget i år gikk hele veien til topps i den regionale finalen, og vant den gjeve Championsprisen.

Les også: Vartinger videre til verdens største teknologikonkurranse

Mange om beinet

Arrangementet er et samarbeid mellom organisasjonen First og Equinors talentprogram Morgendagens Helter. Hensikten er å øke interessen for realfag, og dermed stimulere barn og unge til å bli morgendagens ingeniører og forskere.

Varteig-elevene lot seg i aller høyeste grad inspirere i Danmark, og elevenes lærer sier at forberedelsene for neste års konkurranse allerede er i gang.

– De begynte å forberede seg på neste års konkurranse mandag etter hjemkomst, så dette var virkelig noe som ga mersmak. Ambisjonene og målsettingene er det ingen ting i veien med, sier han.

Siden midten av september har mer enn 16 000 barn og unge fordelt på 912 lag over hele Skandinavia, jobbet for å løse lokale og samfunnsrelaterte utfordringer for framtidens smarte byer. The Brainmasters fra Varteig barne- og ungdomsskole var ett av 409 lag fra Norge som kom gjennom nåløyet og fikk æren av å representere Sarpsborg i den skandinaviske finalen.

I den skandinaviske finalen konkurrerte lagene om priser innen forskning, teknologi, robotkjøring og kjerneverdier. Varteig-elevene gjorde det best i robotkonkurransen, der de noterte seg for en 34. plass.

Smarte løsninger

– Med byutvikling som årets tema i First Lego League, imponerte The Brainmasters fra Sarpsborg med sine smarte løsninger. Dette bidrar ikke bare til å øke interessen for realfag, men inspirerer også andre til å ta del i utviklingen av framtidens byer både lokalt og nasjonalt. Det er disse talentene vi med stolthet kan kalle morgendagens helter, sier Cathrine Instebø, sponsorsjef for Equinor Morgendagens Helter.

Etter finalerundene var det til slutt Aqua Heroes fra Trondheim som kunne smykke seg med tittelen som årets Champions av FIRST LEGO League. Laget skal dermed representere Skandinavia i den globale finalen som avholdes i USA.

Skal i møte med Hafslundparken

– I den skandinaviske finalen i First Lego League har vi sett utrolig mange spennende prosjekter innenfor byutvikling. Her har deltakerne utviklet innovative og bærekraftige løsninger på utfordringer som de voksne ikke vet svaret på. Gjennom høsten har de arbeidet sammen for å løse utfordringer i framtidens byer, og resultatet av det så vi denne helgen. Jeg er helt sikker på at mange av disse deltakerne kommer til å være med på å forme framtiden, sier Silje Kumeus fra First Scandinavia.

Les også: Kjemper i robotkamper og vil lage ny park i Hafslundparken

The Brainmasters prosjekt var tuftet på parker, og hvordan tilrettelegge parker best mulig for alle, uansett behov eller handikap. Her fokuserte de på Hafslundparken i Sarpsborg, og laget skal ha et møte med eierne av Hafslundparken på nyåret. Til tross for at det ikke ble topplassering i år, høstet laget skryt fra arrangører og dommere, og kunne dra hjem med hodet hevet som verdige finalister etter å ha deltatt i verdens største kunnskaps- og teknologiturnering for barn og unge.


Artikkeltags