– Vi må ta vare på vår historie

Fremskrittspartiet ønsker i sitt alternative statsbudsjett å kutte støtten til St. Olavs Vold på 4 millioner kroner i 2021. (Foto: Vetle G. Magelssen)

Fremskrittspartiet ønsker i sitt alternative statsbudsjett å kutte støtten til St. Olavs Vold på 4 millioner kroner i 2021. (Foto: Vetle G. Magelssen)

Av
DEL

St. Olavs vold Gleden var stor da arbeiderboligene «St. Olavs Vold» kom inn på statsbudsjettet. Endelig skulle den ærverdige mursteinsbygningen bli rehabilitert, og gjort tilgjengelig for bygens innbyggere. Det er derfor med stor frustrasjon vi kan lese av Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett at partiet ønsker å kutte støtten til bygget.

Bygningen St. Olavs Vold ble gitt som gave til Borgarsyssel Museum i 1956. Cirka 1963 åpnet museet en arbeiderleilighet i bygningen, innredet som den kan ha sett ut rundt århundreskiftet. Den ble brukt i omvisningene på museet helt frem til begynnelsen av 2000-tallet. Bygningen er bygget i mur og museet har i alle år manglet midler til vedlikehold.

I 2004 ble bygningen stengt. Det ble påvist et omfattende muggangrep og ekte hussopp. Bygningen er fremdeles stengt, tømt og gjenstand for kun helt nødvendig vedlikehold i påvente av et stort og omfattende restaureringsprosjekt. Museet har kjempet en ujevn kamp mot hussopp, råte og frostsprengning med de avgrensede ressursene museet har hatt. Situasjonen for bygget er kritisk, og det vurderes ytterligere sikring for å hindre at bygget begynner å gå i oppløsning og blir en fare for omgivelsene.

Arbeiderboligen, i byen vår, har en egen nasjonal verdi i tillegg til å være en viktig del av vår lokalhistorie. Slike skatter må tas vare på, vises frem og forvaltes for fremtiden.

Det var derfor med stor glede at vi mottok beskjeden om at St. Olavs Vold var kommet inn på statsbudsjettet. Søknaden fra museet hadde blitt innvilget, og planene om en verdig behandling kunne endelig bli en realitet. Byggingen skulle bli et levende hus for formidling, og et forsamlingshus for bygens innbyggere.

Sist uke ble Frp sitt alternative statsbudsjett lagt frem. Her viser partiet sine prioriteringer, og hva som er viktig for dem når de nå skal forhandle med regjeringspartiene om statsbudsjettet for 2021. Det var med vantro vi leste at partiet ønsker å kutte støtten til St. Olavs Vold på 4 millioner kroner for 2021.

Dette er et veldig dårlig utgangspunkt for Sarpsborg og arbeiderboligene at regjeringens støtteparti ikke ønsker å realisere St. Olavs Vold. Får vi ikke pengene frykter vi at prosjektet går fra å være et rehabiliteringsprosjekt, til å bli et rivingsprosjekt. Kommer ikke pengene er det ingen mulighet for å redde bygget.

Vi krysser fingrene for at de andre partiene setter foten ned.

Vi må ta vare på vår historie og arbeiderboligene St. Olavs Vold.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken