Vi trenger lønnet omskolering

Henrik Drivenes, leder av ungdomsutvalget til HK region Øst.

Henrik Drivenes, leder av ungdomsutvalget til HK region Øst. Foto:

Av
DEL

KoronakrisenKoronapandemien har medført mye som er forferdelig. Nå er tusenvis av mennesker blitt syke, og mange mennesker har dødd. Samtidig har pandemien medført en økonomisk krise uten like. En krise som potensielt kan endre arbeidsmarkedet slik vi kjenner det i dag.

En pandemi er farlig, men samfunnet gjør mye rett for å forhindre smitten. Dugnad og solidaritet er blitt viktig for oss alle. Et resultat som vi ikke kan snu ryggen til er alle jobbene som går tapt i varehandelen. Skal folk holde seg inne, er det vanskelig å gå i butikken å handle. Dette er riktig for samfunnet, men det setter sine spor i en sårbar bransje.

Siden den økonomiske krisen startet med pandemien, så har NAV mottatt hundretusenvis av søknader om dagpenger, mesteparten av dem er knyttet til permitteringer fra arbeid. Det betyr at store deler av arbeidsstyrken nå har søkt om dagpenger. I tillegg har 291.000 mennesker registrert seg som helt arbeidsledig, det er det høyeste tallet siden 2. verdenskrig. Det er massivt.

Dette kan dessverre bare være starten. Det er slik at det vil være behov for ulike varer også under krisen. Men de kommer til å bli kjøpt over nett i større grad. Denne potensielle økningen av nettvarehandel kan bli en katalysator som setter digitaliseringen i butikksektoren i høygir. Bedre nettbutikker, enklere leveringsløsninger og høyere konkurranse. Hvorfor er dette så kritisk? Det jobber i dag over 370.000 i butikker rundt omkring i Norge. Mange butikkarbeidere er utsatt for å miste jobben om vi endrer vårt handlemønster. Om staten ikke er forberedt på disse endringene, kan det bli katastrofalt. Dessverre så er Høyre-regjeringen, som vanlig, for sent ute på banen.

Handel og Kontor har gjennom mange år varslet endringene vi ser i bransjen til arbeids- og sosialdepartementet. Varsler som er gitt til døve ører. Forrige arbeids- og sosialminister, Anniken Hauglie, sa at NAV var klar til å ta imot arbeidsledige som følge av digitaliseringen. Dette er ikke godt nok for de over 370.000 arbeiderne i varehandelen. Det er heller ikke slik at våre medlemmer er kravstore. Alt vi ber om er lønnet omskolering for å håndtere nye maskiner og nye arbeidsoppgaver. Slik øker vi kompetansen til folk og kan gjøre digitaliseringen positiv for alle.

Vi vet ennå ikke hvordan arbeidsmarkedet kommer til å se ut etter krisen, men det er helt klart at ting kan bli endret. Forandring kan være skummelt, men ikke om vi har staten på lag med oss. Derfor håper jeg at opposisjonen med Arbeiderpartiet i front går til valg på å sikre arbeid til alle. Når dugnaden mot pandemien er over, trenger vi en ny dugnad for et bedre arbeidsliv for alle.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags