Siden den dagen koronaen ble en del av hverdagen vår og samfunnet ble stengt ned, både helt og delvis i perioder, så har manglende nærkontakt, ensomhet og isolasjon stadig kommet nærmere oss. Organisasjoner og foretak som arbeider med mental helse, for både barn og unge, har aldri hatt mer å gjøre.

Likevel lurer jeg på hvor tiltakene fra regjeringen er? Det holder ikke at Bent Høie har en pressekonferanse med Erna og forteller oss at vi må holde sammen og ta vare på hverandre. Samtidig som han serverer nye tiltak for nedstengning.

Mange, også i Østfold, spesielt unge, føler ikke at de blir hørt og sett. Samtidig vet jeg at de ansatte i helsetjenesten gjør sitt beste, men vi trenger spesifikke tiltak rettet mot unge og psykisk helse. Jeg reagerer spesielt på at for eksempel frisører får ta imot kunder, butikker rundt om holder stort sett åpent, mens i helsevesenet fortsettes det med like strenge tiltak. Flere av dem som i dag får psykisk helsehjelp, også unge, har ikke sett psykologer og behandlere på mange måneder. Det blir foretatt mer digital behandling. Det er urettferdig.

Det er også urettferdig for samfunnet når tiltak rammer feil. Like urettferdig at det sitter mange ungdommer der ute og ønsker å snakke med noen. Men de når ikke fram, de får ikke god nok hjelp. Det er ikke kapasitet nok til å håndtere det antall som ønsker hjelp i samfunnet Norge.

Regjeringen snakker gjentatte ganger om hvordan liv og helse kommer først. At tiltakene vi gjør er for å redde liv. For egen og andres helse. Hvorfor prioriteres da gjenåpning av byggeprosjekter med arbeidsinnvandring foran god nok helsehjelp til alle? Jeg forstår at nedstengingen får store konsekvenser økonomisk for mange aktører, og jeg sier ikke at de ikke skal få hjelp.

Men jeg er veldig bekymret for utviklingen i samfunnet, bekymret for de fatale konsekvensene manglende psykisk helsehjelp kan ha. Vi så allerede i starten av pandemien at samtidig som antallet mennesker som søker hjelp synker, stiger antallet mennesker som sliter med den psykiske helsen.

Les også

Ett år med pandemi - hvor mange år med psykiske helseproblemer?

Regjeringen Solberg forstår ikke hvordan psykisk sykdom fungerer. Man kan ikke bare ta seg sammen, selv ikke under en pandemi. Men samtidig, går man til fastlegen blir man møtt med at psykologer, BUP/DPS og så videre. har veldig lang ventetid. Det burde umiddelbart bli lettere å få hjelp av et lavterskeltilbud som er lett tilgjengelig. For alle. Dette er et eksempel på et målrettet tiltak. Det finnes også utallige planer for dette, men jeg ønsker mindre «talk», mere «walk». Samtidig trenges det flere psykologer, og et større helsebudsjett.

Til høsten er det valg. Jeg bryr meg ikke om statsministeren heter Jonas eller Vedum.

Les også

– Får psykisk helse endelig prioritet i Arbeiderpartiet?

Men Erna, Guri og Ropstad skal ut, mens jeg personlig, ønsker meg en ny regjering styrt av de rødgrønne SV, Ap og Sp. Men som stolt sosialist er kampen for at alle skal få god hjelp, uavhengig om du bor i Bergen, Sarpsborg, Båtsfjord eller Grimstad, viktig. Men kanskje viktigst av alt så skal man få hjelp uavhengig av lommebokens størrelse.

Vi kjemper en kamp, en kamp for bedre psykisk helse, mot klokken. Og den kampen må vi vinne.