Kjære alle sammen!

I dag, 1. mai, skulle jeg få tale til dere ved minnesmerket for 22. juli i Kirkeparken. Men på grunn av den situasjonen vi er i, måtte markeringen gjøres på en annen måte. Selv om vi alle er preget av corona-situasjonen, skal vi allikevel minnes og hedre de som falt når de kjempet for noe godt. Vi skal vise at vi kan stå sammen, uansett hvem vi er og hvor vi kommer fra. 22. juli er en dato som vi skal huske hele livet, og som skal være en påminnelse om at vi er sterkere sammen, og det er ikke rom for de som vil splitte og skape ufred mellom oss. Vi vil aldri glemme 22. juli!

Dette minnesmerket viser at kampen mot de som vil at våre land skal være annerledes og ikke gi rom for alle, fortsatt må kjempes! Vi har rom for alle, og alle hører til.

Vi skal holde vår demokratiske arv høyt. Med respekt, engasjement og alvor, skal vi gi videre det vi selv har fått: Frihet, likeverd, menneskerettigheter. En hver er ansvarlig for dette. Den enkelte må være med og ta ansvar for fellesskapet. Sammen skal vi holde fast ved det gode og forsterke det, slik at alle landets innbyggere, både de som har bodd her i generasjoner, og de som nylig har kommet hit, skal oppleve at deres stemme blir hørt, at det er bruk for alle, og at vi lever sammen i fred og med respekt for hverandre.

1. mai er en dag hvor vi skal feire våre seire og gjøre oss klare til de nye kampene, men kampene blir bare tøffere og tøffere. Vi må forsvare det vi står for, og det gjør vi alle med glede. Men vi bruker veldig mye krefter på å svare opp usakligheter og altfor ofte hatefulle ytringer.

Dette er en viktig jobb, men vi skulle så mye heller brukt tiden vår på å snakke om hvordan vi blir gode Sarpsborg-borgere sammen, vi skal se på utfordringer sammen og vi skal finne løsninger, sammen.

Når hatefulle ytringer blir til handlinger får det fatale konsekvenser, og det, det vet vi så altfor godt. Vi mistet Andrine, Kathinka og Andreas, og for dem og for oss skal vi gå alle hatytringer og hets i møte med åpenhet, kjærlighet og motmæle.

Vi har klart mange vanskelige perioder tidligere, vi skal klare denne også, når vi holder fast i hverandre og viser godt samhold, slik at vi bærer hverandre.