Senterpartiet går til valg på at den unaturlige konstellasjonen Viken skal oppløses, slik at Østfold, Akershus og Buskerud kan bestå. Både meningsmålinger og samtaler med velgere forteller at Senterpartiet er på linje med folkeviljen.

Noen mener likevel at det vil bli for dyrt og for vanskelig å reversere. Til det er det å si at å oppheve Viken er én engangskostnad, mens å beholde denne gigantregionen vil koste atskillige skattekroner hvert eneste år. Senterpartiet vil ha tjenester nært folk. Det er best for innbyggerne, og det vil i tillegg lønne seg.

En vanlig menneskelig feilslutning går ut på å bruke påløpte kostnader som argument for fremtidige valg. Hvis du har fått en gratisbillett på kino, er det lett å forlate kinosalen underveis dersom filmen ikke faller i smak.

Om du har betalt for billetten, føler du at du har sløst vekk penger om du ikke blir sittende. Å kaste bort tiden på en dårlig film er imidlertid en dårlig idé uansett om du har betalt for billetten eller ikke.

Viken er en dyr, dårlig og sentraliserende forestilling. Høyre, KrF, Venstre og Frp argumenterer for at vi likevel bør bli sittende siden inngangsbilletten var så dyr.

Senterpartiet vil minne om at vi ikke bare betaler for inngangen, men vi må fortsette å betale hvert minutt både med penger, sentralisering og byråkratisering. Det riktige svaret er at jo fortere vi kommer oss ut, desto mindre tid har vi kastet bort og desto fortere stopper taksameteret å gå.