(AO) I 20 år har det vært to ulike systemer for moms på mat.

I dag betaler serveringsstedet 25 prosent moms om vi spiser i restauranten, men kun 15 prosent om vi tar med oss maten til nærmeste benk.

Det vil NHO ha en slutt på resten av dette året. De ønsker at serveringssteder skal innberette den laveste satsen også på måltider som spises på stedet.

Det vil si at alle skal betale samme sats uansett hvordan maten serveres.

Dermed vil serveringsbransjen ha bedre marginer på måltider som serveres på stedet.

Praktiserer ulikt

Serveringsstedene praktiserer systemet på ulikt vis i dag.

Noen har to priser på mat og drikke. Andre har lik pris, men betaler likevel ulik moms til Staten.

Baker Hansen har mange utsalgssteder i Oslo. Her har varene to tydelige priser.

– I dag er det ikke jeg som tjener på dette, sier daglig leder Giang Hoang (35) i Baker Hansen i Kirkegata i Kvadraturen.

Akkurat nå vil alle monner dra.

Hun sier hun er veldig vant til systemet og at kassaapparatet har to ulike knapper.

Hun har jobbet i Baker Hansen i åtte år. I alle disse årene har det alltid stått to priser på lappen.

Etter at Oslo åpnet opp igjen er det er veldig koselig å servere ved bordene.

– Det er veldig fint å se folk igjen, sier hun.

Spør alle kunder

– Jeg spør alle kunder: Sitte her eller ta med, sier Giang.

Enkelte kafeer beregner kostnader på emballasje ved å ta med.

Giang er opptatt av at det koster å vaske opp også.

– Det er stille på lørdager, men vi oppfordrer ofte til å ta med for å lette litt på trykket, sier Giang.

Bakeriutsalget har holdt åpent under hele koronaperioden.

Men da har det bare vært takeaway.

Hun har vært glad for det også.

– Det har vært hyggelig å ha en jobb å dra til, sier hun, og hilser på neste kunde med et stort smil.

Mange sliter

NHO har utført en undersøkelse blant 300 medlemsbedrifter i serveringsbransjen.

Den viser at mange kafeer og restauranter sliter.

  • 6 av 10 melder om mer enn 50 prosent reduksjon i omsetning siste 4 uker.
  • 4 av 10 har permittert mer enn 75 prosent av staben sin.
  • 3 av 10 har planer for oppsigelser.
  • 4 av 10 frykter konkurs Halvparten mangler penger til å betale regningene sine.

Det er derfor de foreslår at serveringsstedene skal få tjene mer på å servere folk på stedet.

– Dette er bransjen som har stått i frontlinjen under pandemien og som har fått flest begrensninger, sier næringspolitisk fagsjef Ole Michael Bjørndal i NHO.

I Sarpsborg fikk restaurantene igjen åpne for matservering i slutten av april.

– Dette er næringen som har blødd mest, understreker Bjørndal.

Han mener forslaget vil ha mye å si hvis det blir en god julebordsesong dette året

Forslaget vil gjøre det mer lønnsomt å ta tilbake servitører på jobb.

Bjørndal viser til at matbutikker uansett bare betaler 15 prosent i matmoms. De har hatt en skyhøy omsetning hele året.

NHO viser til tiltak som blir brukt ellers i Europa: Der er serveringsmomsen redusert fra 20 til 5 prosent i Østerrike og fra 19 til 7 prosent i Tyskland.