BUSKERUD: Klokka 12.00, tirsdag, legges den politiske plattformen for fylkesgiganten Viken fram på Lørenskog. Etter det Dagbladet erfarer, er de rødgrønne enige om at storfylket skal oppløses. Ifølge avisa vil dette trolig bli en realitet dersom de rødgrønne tar regjeringsmakt om to år og innvilger søknaden om oppløsning.

Det vil si at dagens pressekonferanse kan være starten på slutten for Viken, fylket som trer i kraft fra 1.1-2020.

Både Ap, Sp, SV og MDG i Viken skal være enige om å jobbe for oppløsning av det store fylket.

Ifølge VG vil fylkesrådet gå inn for at den nye fylkesadministrasjonen tredeles på dagens tilholdssteder i Drammen, Oslo (Akershus) og Sarpsborg. I utgangspunktet skulle fylkesadministrasjonen plasseres i et nytt, stort bygg i Sandvika i Bærum.

– Viktigste i valgkampen vår

Senterpartiet fikk tolv mandater inn i Viken-styret, og var på vippen mellom partiene. De ga derfor tydelige signaler om at de ville samarbeide med det partiet som ønsket å reversere fylkeskommunen helt.

– Punkt nummer én er å skrote Viken. Om noen skal samarbeide med oss, må de innen 2021 sende en søknad om oppløsning. Det har vært det viktigste i valgkampen vår, sa Magnus Weggesrud til Drammens Tidende i september.

Han mente at fylkestinget måtte sende en søknad om å skrote Viken ved et endret stortingsflertall og nye muligheter i 2021. Han var ikke nådig da han beskrev sammenslåingen av Buskerud, Østfold og Akershus.

– Dette er en tvangssammenslåing tredd over hodet til folk og den vil føre til en enorm sløsing, samtidig som ressursene havner lengre og lengre fra folk. Det er ingen grunn til at Buskerud skulle bli noe større.