– Vi har fått mange spørsmål om vi kan starte en kvinnegruppe også. Vi startet Skogens Menn fordi det ikke var så mange menn som møtte opp på aktivitetene på frivilligsentralen, men nå har vi blitt spurt av flere om ikke vi kan starte en Skogens Kvinner-gruppe også – selv om vi har en kvinnegruppe på sentralen, forteller Forsberg Larsen til Sarpsborg Arbeiderblad.

Hun håper Skogens Kvinner kan starte en gang på nyåret.

– Her kan gjøre alt fra å drikke kaffe på bålet; noen ønsker bare en prat, noen vil kanskje hjelpe til på stien vi skal lage, noen vil kanskje fiske. Kanskje vi kan dra ut og sove i hengekøyer og tenne bål. Det er uendelige muligheter på dette fine området ved Vestvannet, sier Forsberg Larsen.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

For innflyttere og alle

Skogens Menn har satt ensomhet og psykisk helse på kartet – både i Sarpsborg og i Norge.

– Skogens Kvinner er for alle kvinner: de som har flyttet hit fra et annet sted, kommer hit og ikke har nettverk, de som føler seg litt ensomme, de som er ressurssterke, pensjonister som har lyst til å bidra; absolutt alle i alle aldre, sier Forsberg Larsen og tilføyer:

– Og det kan hende det er et ekstra behov for å nå ut til unge mennesker som er interesserte i friluftsliv.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Hjelper hverandre

Skogens Kvinner kommer til å ha samlinger på området til Stenbekk misjonssenter. Hvis noen ikke har bil eller mulighet til å komme seg dit på egen hånd, hjelper de hverandre, forteller Morten Ravneng i Sarpsborg frivilligsentral.

– Vi er flinke til hjelpe hverandre og til å ta vare på hverandre, og det er veldig inkluderende. Har du ikke bil, kan du sitte på med noen, forteller Ravneng.

Han vet godt hvor ensom man kan føle seg dersom man for eksempel havner utenfor arbeidslivet. Men han understreker at alle kan føle seg ensomme – uavhengig av livssituasjon.

– Her får du et sosialt fellesskap du kan gå til. Det er mange som av forskjellige grunner er litt ensomme i livet. Kanskje fordi de er arbeidsledig, er innflytter, eller at man vil gjøre noe etter jobben, sier han.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

«Du er en ressurs»

Flere kommuner har tatt kontakt med Sarpsborg frivilligsentral fordi de ønsker å starte et Skogens Menn-tilbud i sine kommuner.

Gutta i Skogens Menn og Ann Karine Forsberg Larsen har blant annet fortalt om helsegevinstene av tilbudet hos blant annet NRK og TV2-nyhetene. I fjor ga Helsedirektoratet en million kroner til Skogens Menn for å støtte tilbudet.

Tidligere i år besøkte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) samlingsplassen ved Vestvannet for å se alt som gjøres der.

– Vi ser alltid ressursene i mennesker, og alle har ressurser. Og dét er viktig å fortelle folk. Det er viktig å føle seg sett, få være en del av samfunnet, få nye venner, føle seg nyttig, bli kjent med andre og få nettverk, sier Forsberg Larsen og tilføyer:

– «Du er en ressurs» har blitt et begrep i Skogens Menn og utover Skogens Menn. Det handler om å fortelle folk at de er en ressurs.

Alle kan være ensomme

De understreker at hvem som helst kan møte opp.

– Du må ikke være ensom eller slite for å komme hit. Du kan komme hit hvis du vil møte andre. Her er vi kompiser alle sammen, sier Forsberg Larsen.

– Det er mange som kan føle seg ensomme selv om man har familie og kollegaer også. Man kan føle seg ensom sammen med kollegaer også, sier Morten Fotland, én av de som har mye glede av tilbudet.

(Her kan du høre Skogens Menns nye låt, skrevet av Atle Rakvåg og Ann Helen Hjemli. Artikkelen fortsetter etter videoen.)

Trenger flere frivillige

For å få Skogens Kvinner opp på beina, trenger frivilligsentralen frivillige som kan lede gruppene.

De trenger også frivillige til pilotprosjektet «Aktive Sammen», som skal bidra til å få barn og unge i Sarpsborg i aktivitet.

– Flere og flere vil bli frivillige, og vi trenger flere frivillige. Vi er så glade for at vi har fått en stilling til Skogens Menn og til pilotprosjektet Aktive Sammen. Vi ansetter i disse dager en person i en prosjektstilling til Aktive Sammen. Det er høy andel barnefattigdom i Sarpsborg, og alle barn har rett på å drive med en fritidsaktivitet. Aktive Sammen skal jobbe rettet mot barnefattigdom, og for å få barn og unge i aktivitet, sier Forsberg Larsen.

Mange planer framover

Det skjer mye på frivilligsentralen om dagen, og de har hatt et aktivt år med mange nye arrangementer.

– Det er moro å tenke på alt vi har fått til i år: alt fra statsministerbesøk hos Skogens Menn, frivillighetskonserten i Kulåsparken for alle frivillige, Skogsgaming-leir på Stenbekk og Skogens Menn-seminar.

Da Skogens Menn inviterte til seminar tidligere i høst, var det stor oppslutning og mange rørende historier som ble delt.

– Vi har bare fått positive tilbakemeldinger på seminaret, og hele Sarpsborg-samfunnet var med. Vi snakket om forebygging, ettervern, «her og nå» og mangfoldet. Det var mye tårer. Vi har løftet temaet ensomhet og psykisk helse på agendaen i Sarpsborg, og det blir Skogens Menn-seminar neste år også – 30. august, med temaet ensomhet og psykisk helse, forteller Forsberg Larsen.

Skal feire 30 år

5. desember i år skal de feire 30-årsjubileet til sentralen.

– Det skjer mye framover. Vi har inngått et samarbeid med Ungdommens kulturhus, og ønsker å arrangere leiren «Skogsgaming» igjen etter god respons. Onsdag 12. oktober, på verdensdagen for psykisk helse, kan man komme hit til Stenbekk. Det blir servert pølser og kaffe. Alt er gratis. Det kommer en foredragsholder fra lavterskel rus og psykiatri i kommunen, Øystein Jensen. Etterpå skal vi snakke om Skogens Menn, avslutter Forsberg Larsen.