Hva er innholdsmarkedsføring?

Innholdsmarkedsføring er et kommersielt annonseprodukt. Det betyr at det er en kommersiell aktør som skaper innhold som er av interesse for personer som virksomheten ønsker å nå ut til. Til dette kjøper de kommersiell markedsføringsplass i nettavisers annonsebilag, skilt fra redaksjonelt innhold.

God innholdsmarkedsføring gir leserne ny kunnskap og gode opplevelser. Gjennom dette bygges en relasjon mellom virksomheten og leseren, og virksomhetens omdømme og profil utvikles. Innholdet skal gi en merverdi for leseren, uavhengig av om man ønsker å forta kjøp. Innholdsmarkedsføring bruker tekst, bilder og eventuelt video som fortellerverktøy.

Hvorfor innholdsmarkedsføring?

For 100 år siden var det kontroversielt at avisen trykte annonser i avisen. Ved introduksjon var det for mange uvant. Siden det framgikk tydelig at annonsene ikke var redaksjonelt innhold, ble dette en viktig funksjon for lokalavisen av to årsaker. Det handlet om at lokalavisen kunne utvikle en arena som samlende torgfunksjon, en arena som førte til at lokale næringsdrivende nådde ut til sine kunder med sitt budskap. Derigjennom kunne de skape grunnlag for sin virksomhet og lokale arbeidsplasser.

I tillegg utgjorde annonsene for avisen viktig finansiering av journalistikk, samtidig som redaksjonell uavhengighet ble opprettholdt. Over tid har markedsføringen utviklet seg på mange måter, og særlig den digitale revolusjonen har åpnet for nye løsninger. Vår avis ønsker å utvikle seg med lokale annonsører, og gjør dette ved å tilby markedsføringsløsninger som gir annonsørene god effekt.

Innholdsmarkedsføring er i ferd med å etablere seg som et virkningsfullt markedsføringsprodukt i både internasjonale og nasjonale medier. Gjort på riktig måte, er det vår oppfatning at dette er et godt og viktig produkt som også lokale annonsører skal få tilgang til.

Hvordan ser vi forskjell?

Innholdsmarkedsføring er et rent kommersielt produkt. Redaksjonen i vår avis har ingenting med dette å gjøre. Derfor er det også viktig at leserne ser og forstår forskjellen på redaksjonelt og kommersielt innhold. Kravet til slikt skille understrekes tydelig i de etiske retningslinjene for medier, kalt Vær Varsom-plakaten, og særlig punkt 2.6.

Kommersielt innhold skal være tydelig merket. Dette er hos oss gjort med merking på forsiden, med ordet «Annonse» i bildet. Ved å klikke på saken, kommer leseren til en side som er vesentlig annerledes i utforming enn redaksjonelt innhold. Toppen av siden er merket med «Annonsebilag», og øverst i teksten ligger en merking av at innholdet er innholdsmarkedsføring. Virksomheten som er avsender av budskapet er tydelig merket med logo.l.

Tydelighet

For vår avis er det viktig at leserne umiddelbart ser og forstår forskjellen på innholdsmarkedsføring og ordinært redaksjonelt innhold. Akkurat som for 100 år siden er avisens redaksjonelle integritet og uavhengighet er usedvanlig viktig for oss. Dersom noen opplever at skillet og merkingen er utydelig, vil vi høre det så snart som mulig. Det er viktig at lokalavisen kan tilby gode og effektive markedsføringsprodukter, men vi vil ikke gjøre det på bekostning av vår troverdighet.

Lukk

Jon Kristian i Fargerike Sarpsborg viser deg hvordan:

Fem steg til gullende rent gjerde

Annonse fra Fargerike Sarpsborg

Nå nærmer 17. mai seg med stormskritt, og mange vil gjerne gjøre hus og hage pent innen da. Følger du disse rådene kan du gjøre rent både gjerde, terrasse og hus på kort tid.

Har du et gjerde som er flekkete, muggent og stygt? En veranda som har sett bedre dager? Maling som flekkes av? Det er dessverre ingen vei utenom, det må vaskes før videre behandling.

Men heldigvis kan Jon Kristian Pedersen guide deg gjennom hele prosessen. Det hele er egentlig ganske enkelt. 

Skrubb: Det er ingen vei utenom hvis du vil bli kvitt skitt og sopp - du må skrubbe. Jon Kristian demonstrerer villig hvordan jobben gjøres. (Foto: Hege Mølnvik)

Punkt 1 - Vask

Gjerdet, verandaen eller huset - alt må vaskes. Sånn er det bare. Men med riktig utstyr og godt mot, så er det egentlig ingen sak.

Hjelper deg: Jon Kristian lover å hjelpe deg med å finne frem til de riktige produktene for deg og ditt behov dersom du tar turen til Fargerike i Borggata. (Foto: Hege Mølnvik)

– Det hele dreier seg om vann og såpe, rett og slett. Kjøper du inn en sprøyteflaske så går jobben mye lettere, men det går også fint med en bøtte og kost. Sprut på, skrubb og skyll, sier Jon Kristian mens han demonstrerer på et rimelig møkkete gjerde ved Fargerike-butikken i Borggata.

Punkt 2 - Dekk alt

Dersom du kun skal vaske for å vedlikeholde, kan du hoppe over dette punktet. Men om gjerdet, terrassen eller huset også trenger en oppfrisking med maling, er dette lurt å tenke på.

– Pass på at du dekker absolutt hele overflaten, alle kriker og kroker, med grunning eller maling. Spesielt på gjerder glemmer mange å dekke endeveden under planken. Da trekker det fukt inn som transporteres oppover i planken og kan gi utslag i flass eller bobler. Det vil man jo ikke, smiler Jon Kristian. 

Punkt 3 - Velg blank maling

Skyll: Bruk gjerne hageslangen for å skylle. Unngå høytrykkspyleren, for den kan gjøre mer skade enn nytte, advarer Jon Kristian. (Foto: Hege Mølnvik)

Hvilken type maling du velger er avgjørende for å hindre vekst av sopp og for å gjøre vedlikeholdet enklere.

– Alle produkter er tilsatt sopp- og algehindrende midler. Det er med på å holde det grønne borte. Samtidig er det lurt å velge en blank og glatt maling, fordi da får ikke skitten så godt feste. Det har blitt en trend å ha matte vegger ute, men vi ser allerede at det er forbigående på grunn av denne problemstillingen. Ikke alle synes det er kjempegøy å male og vaske absolutt hele tiden, ler Jon Kristian. 


Punkt 4 - Vask det jevnlig

Helst bør du vaske én gang i året. 

Borggata 8, 1721 Sarpsborg

Åpningstider:

Mandag - onsdag 0700 - 1700  

Torsdag 0700 - 1800 

Fredag 0700 - 1700 

Lørdag 0900 - 1400

– Vask med husvask, en ren og mild såpe som er laget for utvendig skitt. Denne kan du bruke når du kun skal vaske. Skal du derimot male, så kan du gå over til kraftvask. Det er en sterkere såpe med litt lut i som vasker og gjør underlaget klart for ny maling, forklarer sarpingen.

Fordelen med å være flink til vedlikehold er klar:

– Er du flink til å vaske jevnlig vil det ikke gro like mye skitt på overflaten, og du får en mindre jobb. 

Punkt 5 - Bruk beskyttelsesutstyr

Det kan være sterke saker du bruker, både i vaskemidlene og malingen.

– Det kan være lurt å bruke briller og hansker når du jobber med midlene. Noen vil også ha på seg en malerdress. Det kan komme endel damp og sprøytetåke av midlene, og om du puster inn mye av det kan du kjenne det i luftveiene. Har du astma eller andre luftveisplager, så vil det forsterkes. For å løse det problemet kan du for eksempel bruke ansiktsmaske, ha fornuftig avstand til veggen og bruke forlengerskaft på kosten, råder Jon Kristian.

Før og etter: De fire bordene til høyre har fått gjennomgå med skrubben, mens de til venstre står for tur. (Foto: Hege Mølnvik)
Redaksjonen i Sarpsborg Arbeiderblad har ingen rolle i produksjonen av dette innholdet