Annonsørinnhold fra Sparebankstiftelsen DNB

Hva er dette?

Kommunen skulle skrote brakkene - nå er det en fantastisk møteplass for unge

– Sarpsborg ligger dessverre dårlig an hva gjelder barnefattigdom og andre triste statistikker. Det ville vi gjøre noe med, og dermed ble Dumpa Møteplass skapt.

Annonsørinnhold fra

Det forteller Ole Henrik Andersen fra Sarpsborg Idrettsråd. Sammen med Tore Ekran fra Sarpsborg Bandyklubb og Fabian Andersen fra Kirkens Bymisjon holder han Dumpa ved Sarpsborg Stadion gående daglig. 

– Disse brakkene var kondemnable, og kommunen skulle skrote dem. Men det syntes vi var for ille, så vi begynte å sjekke litt. Det endte med at vi tok over brakkene vederlagsfritt, og begynte oppbyggingen av et klubbhus for unge, sier de.

– Vi er helt avhengig av gaver

Kan du søke om pengestøtte?

Sparebankstiftelsen DNB har siden starten i 2002 tildelt 5 milliarder kroner til almennyttige formål. Stiftelsen eier 8 prosent i DNB, og utbyttet fra disse aksjene finansierer tildelingene.

Det gis støtte til organisasjoner, lag og foreninger innen formålsområdene:

  • Kunst og kultur
  • Nærmiljø og kulturarv
  • Natur og friluftsliv
  • Idrett og lek
Stiftelsen ønsker å bidra til et samfunn med aktive og ansvarsbevisste mennesker, og støtter særlig prosjekter som skaper engasjement, deltakelse og tilhørighet for barn og unge.

Søknadsfrister: 1. februar og 1. september

Se sjekklisten for om du kan søke her. 

Møteplass ble det. I de tre gamle brakkene som nå er slått sammen finner man Skattkammeret fullt av idrettsutstyr som barn og unge kan komme og låne helt gratis. Man finner et fullt utstyrt kjøkken og spiseplasser, så de som bruker tilbudet kan få seg en matbit og noe å drikke - også helt gratis. Og det er rikelig med plass til å ha møter og større forsamlinger i den siste delen, som er klubbrom for Sarspborg Bandyklubb. Dette har forøvrig panorama utsikt til kunstisbanen.

– Vi søkte og fikk 200.000 kroner fra Sparebankstiftelsen DNB. Det brukte vi på å sette opp et kjøkken og å kjøpe inn masse bord og stoler blant annet. Vi er helt avhengig av å få gaver. Dette tilbudet skapes i stor grad av dugnad, frivillighet og økonomisk støtte, forteller Ole Henrik.

I følge de tre ildsjelene er det et stort behov for en sosial møteplass for unge i Sarpsborg. 

– Jeg tror vi har funnet en løsning som løser en del samfunnsmessige problemstillinger her i Møteplass Dumpa. Dette er et unikt tiltak som jeg tror vil vekke oppmerksomhet hos flere kommuner etterhvert, sier Fabian.

De tre påpeker at samarbeidet mellom idrettsrådet, bymisjonen og bandyklubben er en viktig faktor.

– Vi gir og tar. Hvem som betaler for maten den ene dagen spiller ingen rolle, for det går opp i opp totalt sett, sier de. 

Lek: Molly og Linus kommer gjerne til Dumpa etter skolen for å spille spill og ha det gøy.

Føles ikke som jobb

Molly Johansson (11) er en av de som har benyttet tilbudene på Dumpa mye. 

– Det er fint å komme hit for å være med venner, spille litt spill og sånt. Jeg kommer hit ofte med vennen min Linus, sier hun.

Sivert Lithander Byvold (19) og Magnus Tuftedal Pettersen (25) spiller på a-laget i Sarpsborg Bandyklubb. De jobber med glede noen timer i uka på Dumpa, for å være med på å aktivisere og organisere lek og idrett for de unge der.

– Det føles veldig meningsfylt å være her. Og så er det så gøy også, tiden går veldig fort og det føles på ingen måte som å være på jobb, sier Sivert og smiler. 

LØKKIS: Magnus og Sivert fra bandyklubben drar gjerne med seg ungene på isen for å spille litt bandy. Tiltaket med a-lagspillerne kalles Løkkis, som en parallell til god, gammeldags løkkefotball. Løkkis er på plass hver torsdag.

Åtte ganger så mange utlån

Møteplass Dumpa åpnet i november 2019, så tilbudet er ungt. Men i følge trioen er klubbhuset allerede flittig besøkt, og spesielt merkes den økte pågangen på Skattkammeret.

– I fjor hadde vi 31 utlån i samme periode som vi har hatt over 250 utlån i år. Det sier noe om behovet, sier Fabian og legger til:

– Vi tar også gjerne imot pent brukt utstyr som ligger og støver ned hjemme hos folk. Det er mye bedre at det kan lånes ut til barn og unge som trenger det.

Del artikkelen på Facebook