(Nettavisen) NSB kalte tirsdag inn til pressekonferanse for å fortelle om nytt navn for NSB og Nettbuss.

Det nye navnet er Vy, som kommer av fransk «voir» og betyr utsyn, oversikt, utsyn ifølge ordboka. På svensk har man blant annet ordet «vykort», som betyr postkort eller prospektkort.

Prislappen på navneskiftet anslås til 220 til 280 millioner kroner over en fireårs periode. Det sier konsernsjef Geir Isaksen til Nettavisen.

– Det har kostet en del, ja, sier han.

NSB-konsernet samler nå tog- og bussvirksomheten i Norge og Sverige under den nye merkevaren.

– Vi er stolte av at vi i dag kan presentere et helt nytt navn på NSB og Nettbuss, sa styreleder Dag Mejdell da han innledet pressekonferansen.

– NSB ikke dekkende

Han begrunnet navneskiftet blant annet med at Norges Statsbaner og NSB ikke lenger er et dekkende navn.

– NSB er nå ett av flere togselskaper som konkurrerer om å kjøre tog. Vi eier ikke togene, skinnene, signalanleggene eller stasjonene, men jobber hver dag for å gi kundene våre en god reise. Et nytt navn skal styrke konkurransekraften vår i både tog og buss, ifølge Mejdell.

– Kanskje er det noen av dere som har lagt merke til at vi utvikler nye transportmidler som bybil og selvkjørende busser, sa han på pressekonferansen.

Konsernsjef Geir Isaksen innledet med å snakke om NSBs historie der buss og tog har vært en del av samme konsern i snart 100 år.

– Vy er et norsk ord. Det brukes i skandinaviske språk. Det betyr utsikt og utsyn, sa Isaksen da han presenterte det nye navnet.

På spørsmål fra Nettavisen om hva navneskiftet vil koste, svarte Isaksen slik:

Debatt om navneskifte

Debatten om navneskiftet går friskt på sosiale medier. Før kunngjøringen var det noen som foreslo BFT – buss for tog. En annen foreslo Moratus – latin for forsinket.

– Mangler en H. WHY? skriver byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, på Twitter.

– NSB og Nettbuss blir Vy?! Why?! skriver en annen på Twitter.

– Skal NSB hete VY? Er det ingen voksne på jobb i statens selskaper lenger? skriver journalist Mimir Kristjansson på Twitter.

Vedtas 22. mars

Forslaget til nytt navn vil bli behandlet på ekstraordinær generalforsamling i NSB AS 22. mars. Når nytt navn er vedtatt, vil kundene til NSB og Nettbuss gradvis se et nytt utseende på tog, busser og bybiler, en felles nettside for tog og buss, og nye uniformer.

Godstogselskapet CargoNet, som er en del av NSB-konsernet, beholder sin merkevare, ifølge NSB.